Eufori, engagemang, energi – Håkan Hellström överraskar igen

Konsert:

HÅKAN HELLSTRÖM

!!!!!

Famnar hela Ullevi. Med sin tredje av fyra konserter på Ullevi 2022 utmanar Håkan Hellström inte bara alla andra utan också sig själv. Foto: DINO SOLDIN

Ullevi, Göteborg.

Publik: 70109.

Bäst: Miriam Bryants gästspel och Greta Thunberg som sångerska i ”Tillsammans i mörker”.

Sämst: En magisk kväll som denna…? Tror inte det.

Fråga: Hur ska han toppa detta i kväll, finalkvällen på Ullevi 2022…?

Det står ju nu klart mer än någonsin, att Håkan Hellström utmanas inte bara av alla belackare, svavelosande kritiker eller konkurrenter/kollegor utan kanske mest av sig själv. Han måste helt enkelt övertrumfa in bara alla dessa utan också sina tidigare konserter. Så blir hans tredje kväll på Ullevi helt annorlunda mot de andra 19 och 20 augusti, det vill säga förra helgen (ni kan läsa om dem här och här). Ja, i allt, temperament, utformning, låtlista, val av gäster, inledningen.

För vi måste inledningsvis tala om inledningen, där öppnandet av konserten sker med Tallest Man On Earth, han som var senaste Way out Wests mest flitige gästartist under första dagen(läs om det här) den dag han själv frontade Flamingoscenen. Då, som alltid, går han på scen till Håkan Hellströms ”Försent för edelweiss”, något som inte undgått Göteborgsonen. Så självklart är det ensam på scen med akustik gitarr som Tallest Man On Earth framför sin version av denna Håkan Hellströms låt.

Sedan återgår man till något slags intensiv ordning med sedvanliga starten ”Alla drömmar är uppfyllda” följd av ”Din tid kommer”. Håkan Hellström trycker euforipedalen i botten, gasar vidare genom ett konfettiregn, ”Du kan gå din egen väg” och ”Jag har varit i alla städer”. Hela Ullevi är på fötter och han känner lukten av publikrekord, bjuder in med sång, dans, fest och ett otal överraskningar. För, som sagt, ingen konsert är den andra lik för denna göteborgske sång- och dansman, som intensivt studerat världsartister som Bruce Springsteen, Elvis Presley, James Brown och Michael Jackson.

Förmätna jämförelser…? Jag tycker inte det. Håkan Hellström saknar motstycke, lyckas som få andra med en närvaro skapa en stämning som når ut till var och en av de 70109 (inget rekord denna gången – bara 35 betalande ifrån), där alla känner sig mer eller mindre berörda. Det är ingen lätt sak. Håkan Hellström kan det och har byggt upp den förmågan från sina första spelningar på klubbar över den inledande soloturnén hösten 2000 till att inta större och större scener för att slutligen når ställen som Slottsskogsvallen, Scandinavium, Liseberg och Bananpiren.

Hans band, inte att förglömma, är ett totalt, effektivt energipaket som lyhört och intensivt bäddar för möjligheterna på scen. Lägg till de specialeffekter i form av konfettiregn, fyrverkeri och de visuella effekterna från Formförbundet… ja, då har vi en show av yppersta världsklass. Här har ingenting lämnats åt slumpen. Allt är noga utmejslat och uttänkt. Hela konsertens dynamik, hur den ska bölja, varje ton och takt tillsammans med Håkan Hellströms rusningar och danssteg tillsammans med hans mellansnack (efter tre konserter kan man stora delar av det). Det är skickligt och storslaget.

Men ingenting om det i allt scenslit inte också fanns ett innehåll som berör. Håkan Hellström gör det. Han är losern, mobboffret. Han vet vilken dy man varit i, suttit i en buss på villovägar, har tvivel och tro. Han må dra, gång efter annan, en storpublik till Nordens största arena, men han lämnar aldrig någonsin sina rötter och de känslor som stormat inom honom och hans vänner. Till det är han den store Göteborgsromantikern, som låter staden blomma i vrår där aldrig någonsin något blommar, där kvarteren blir drömmar, broar spänner över möjligheter, där skylinen blir så mycket större, vidare än någonsin ett Karlatorn.

Dessutom kryddar han sin kväll med gäster, som höjer känslostämningarna ytterligare. Tallest Man On Earth var den första överraskningen. Miriam Bryant är den andra. Hon som tillsammans med Håkan Hellström gjorde en magisk version av ”Det är så jag säger det” 5 juni 2016, en duett som var som en kärleksakt, kommer nu in för att sjunga ”Nordhemsgatan leder rakt in i himlen”. Det är uppenbart att det är något som händer deras röster emellan. Det blir fysiskt, oändligt vackert och känslostormarna blåser in som vore det höst. Där och då uppstår något stort och starkt som förstärks nära Göteborgsoperans orkester stämmer in.

Daniela Rathana gästade ju första kvällen i just ”Det är så jag säger det”. En otjänst, skrev jag då, för hon kunde aldrig trumfa det där ögonblicket 5 juni för sex år sedan. Nu blir det i ”Jag vet vilken dy hon varit i” och hon får göra en version som står utan konkurrens, hittar tillsammans med Håkan Hellström en fin ton som kittlar och ger låten vidare perspektiv.

Överraskning. Håkan Hellström gästades av representanter från Friday of future med Greta Thunberg på sång. Foto: DINO SOLDIN/KAI MARTIN

Men det är ju då Håkan Hellström presenterar Fridays for future med representanterna Alexander Ahl, Leonora Hermann, Janka Réthi, Isabelle Åkerlind Hognert och Greta Thunberg. Alla fem håller korta, intensiva tal så här bara veckor innan valet och det är smärtsamt att förstå vilka väsentliga frågor riksdagspartierna duckar för. När sedan Greta Thunberg börjar sjunga ”Tillsammans i mörker” med Håkan Hellström uppstår en stund på jorden där allt stannar av. Mäktigt.

Ja, Håkan Hellströms tredje konsert på Ullevi i år blir i allt en ytterligare annorlunda upplevelse. Men trots Greta Thunbergs förmanande ord sparar han inte på krutet i finalen. Fyrverkeriet är effektivt på plats i vackra ”Du är snart där” och lyser upp den augustinatten. ”Valborg”, som de två senaste konserterna avslutat kväll har hamnat längre in i låtlistan. Istället blir det Miriam Bryants succéversion av Sven-Bertil Taubes ”Ett sista glas”, som tillsammans med stråkkvartetten Selest, Daniela Rathana och Miriam Bryant gemensamt med Håkan Hellström som får avsluta en med alla mått mätt märklig och känslomässigt omtumlande kväll.

Låtlista, Håkan Hellström, Ullevi 26 augusti 2022:

1. För sent för Edelweiss (gäst The Tallest Man on Earth)

2. Alla drömmar är uppfyllda

3. Din tid kommer

4. Du kan gå din egen väg

5. Jag har varit i alla städer

6. Shelley

7. Pistol

8. Sång i buss på villovägar 2007/Mitt Gullbergs kaj paradis

9. Klubbland

10. Nordhemsgatan leder rakt in i himlen (gäst Miriam Bryant och Göteborgsoperans orkester)

11. Brännö serenad (gäster Göteborgsoperans orkester)

12. När lyktorna tänds (gäster Göteborgsoperans orkester)

13. Tro och tvivel

14. Valborg

15. En midsommarnatts dröm

16. En vän med en bil

17. Jag vet vilken dy hon har varit i (gäst Daniela Rathana)

18. Känn ingen sorg för mig Göteborg

19. Kom igen Lena!

20. Nu kan du få mig så lätt

EXTRANUMMER:

21. Tillsammans i mörker (gäst Greta Thunberg med förord av Alexander Ahl, Leonora Hermann, Janka Réthi, Isabelle Åkerlind Hognert och Greta Thunberg från Friday for future)

22. Det kommer aldrig va över för mig

23. Ramlar

EXTRA EXTRANUMMER:

24. Du är snart där

25. Ett sista glas (gäster Miriam Bryant, Daniela Rathana och Selest)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s