Himmelskt Håkan!

Konsert:

HÅKAN HELLSTRÖM

!!!!!

Håkanmagi. Håkan Hellström slog inte bara publikrekord på Ullevi, han gjorde dessutom en himmelsk spelning den sista av sina fyra konserter 2022.
Foto: DINO SOLDIN

Ullevi, Göteborg.

Publik: 71977 (publikrekord på Ullevi).

Bäst: Duetterna med Miriam Bryant är fantastiska.

Sämst: En sådan här kväll finns det inget dåligt.

Fråga: Vad hände med Göteborgsoperans orkester under ”Nordhemsgatan leder rätt in i himlen”… De hördes med syntes inte.

Som på samtliga Ullevikonserter som han haft sedan starten 2014 dröjer sig Håkan Hellström kvar efter att sista ackordet klingat ut. Han möter publiken, den han underhållit och slitit sitt hjärta ur kroppen för. Vinkar, går från ena sidan av scenen till höger respektive vänster flygel. Bockar, tar sig för hjärtat med en ömsint, tacksam gest. Som för att tacka var och en av den månghövdade publiken för festen, för närvaron, för allt.

Det är slut nu. Av en konsert tänkt som ett gigantiskt 20-årsjubileum för att fira Håkan Hellströms år som soloartist blev det, försenat, fyra konserter på Nordens största arena. Totalt över 280000 har kommit för att bevittna detta. Över 280000 har festat, njutit och deltagit i denna manifestationen av en enkel indiegrabb från Nitaregatan på Ekehöjd ovanför Kungsten.

Det är, så här efter de fyra konserterna, svårt att ta in. Jag som haft förmånen att följa honom från min första spelning med honom på en vinglig scen i Bragebacken i Slottsskogen under festivalen Embryo (som sedan i viss mån växte till Way out West) sommaren 2000 till nu. På vägen har det varit klubbspelningar, en rusig konsert på Kåren hösten 2000 då han definitiv gjorde avtryck som liveartist, och allt större scener. Jag har åkt på turné med honom för reportageresor, har intervjuat honom, suttit med honom på Gyllene Prag helt privat, stött på honom på gatorna i Göteborg. Jag har haft en stor portion Håkan Hellström under de här 22 år, en resa med honom som egentligen startade redan 1998 och hans tid i Broder Daniel. Vid sidan av scen har han fortsatt vara ödmjuk och ändligt nyfiken. Hans öron har ständigt snappat upp möjligheter till kreativitet, saker som kan bidra till hans skapande och jag har haft min beskärda del som inspiration till hans spelningar.

På scen har han vuxit ut till en gigant. Han har vårdat sin roll som underhållare utan att för en sekund förlora perspektivet. Han vet var ifrån han kommer. Han lever med insikten om att allt kan vara över efter att sista ackordet för kvällen klingat ut. Det skapar ett här och nu. Men också en noggrannhet i det han gör.

Så blir också denna hans final av fyra på Ullevi, augusti 2022 ett ömsint, storslaget, ja, himmelskt farväl. Han slår sitt eget publikrekord – och också Ullevis – från 5 juni 2016 då 70144 kom. Nu är det 71977 som tjusas av Håkan Hellströms kraft.

Återigen stuvar han om i låtlistan (se nedan) och förenar krafterna från de tidigare konserterna i denna hans sista. Det blir en urladdning, men aldrig på bekostnad av kvalitet. Tvärt om är kvällens konsert slipad, fulländad och urstark. Ljudet är bländande (ni som besöker Ullevis spelningar vet att så inte alltid är fallet i den akustiskt svårbemästrade arenan). Stämningen är från start enastående för att växa ytterligare. Från mitt von oben-perspektiv på pressläktaren ser jag en publik som är deltagande från nära scen till långt bak. Det är rörande, känslosamt och lyckliggörande.

Storslaget. Håkan Hellström ger allt för sin publik. Foto: DINO SOLDIN

Jo, det är så. Håkan Hellströms texter handlar förvisso om mycket som skaver, om personer som inte alltid mår så bra, om livets skuggsidor. Men han hanterar också drömmar, om vägen ut, på ett sätt som få andra. Han bjuder ut dem, delar med sig av dem och låter publiken känna möjligheterna.

När han, som värd, för dessa enorma fester sedan gör extra allt varje kväll… ja, då är det en ynnest att få vara på plats och uppfyllas av denna innerlighet.

Åter igen gästar Victor Leksell där Håkan Hellström inleder med att sjunga hans ”Svag” som vore den hans egna. Så delar de på sången under publikens jubel för att gå över i ”Vi två 17 år” och sedan tillsammans rusar in i en extatisk ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Framträdandet är i allt så mycket bättre än för en vecka sedan.

Även förra säsongens ”Idol”-deltagare Amena Alsameai kommer tillbaka på scen som gäst. Återigen till publikens stegrande jubel sjunger ännu en stark version av ”Tro på livet”. Hennes ljusa glissandoröst leker genom melodin och berör med sin stillsamma innerlighet.

Greta Thunberg och hennes kollegor från Fridays for future gästade under fredagen som ett allvarsamt inslag med tal. Nu fick nya kollegor närvara med Greta Thunberg för tal med referenser till Hålan Hellströms texter. Allt utmynnande i att Greta Thunberg och Håkan Hellström gemensamt sjöng ”Tillsammans i mörker” med Fridays for future-ungdomarna som kör. En fin stund.

Men precis som under fredagen är det Miriam Bryant gästspel som tar starkast. Hennes röst når under ytan på Håkan Hellströms musik och texter. Hon hittar en egen ton som tar andan ur mig. Dessutom uppstår en fullständig magi när hennes och Håkan Hellströms röster möts. Jag vill bara ha mer.

Om och när det blir så skrivet i stjärnorna. Håkan Hellström har, försenat, firat sina första 20 år. Han har med emfas visat att han är en av Sveriges främsta, om inte den största, underhållare. Jag ser fram emot nya 20 år. Tack för konserterna.

Final. Håkan Hellström gjorde sin avskedsspelning på Ullevi 2022 till en grand finale. Foto: DINO SOLDIN

Låtlistan, Håkan Hellström 27 augusti 2022:

1. Alla drömmar är uppfyllda

2. Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din

3. Va inte född att följa efter

4. 2 steg från paradise

5. Jag vet vilken dy hon varit i

6. Magisk men tragiskt

7. Tro på livet (gäst Amena Alsameai) och Göteborgsoperans orkester)

8. Jag har varit i alla städer (gäster Göteborgsoperans orkester)

9. Shelley

10. När lyktorna tänds

11. Tro och tvivel

12. Gårdakvarnar och skit

13. En midsommarnattsdröm

14. En vän med en bil

15. För sent för Edelweiss (gäst Göteborgsoperans orkester)

16. Tillsammans i mörker (gäst Greta Thunberg och Fridays for future)

17. Svag/Vi två 17 år (gäst Victor Leksell)

18. Känn ingen sorg för mig Göteborg (med Victor Leksell)

19. Kom igen Lena

20. Nu kan du få mig så lätt

Extranummer:

21. Nordhemsgatan leder rakt in i himlen (gäst Miriam Bryant med Göteborgsoperans orkester)

22. Det kommer aldrig va över för mig (gäst Miriam Bryant)

23. Din tid kommer

24. Du är snart där

Extra extranummer:

25. Valborg (gäst Göteborgsoperans orkester)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s