Håkans triumf

Konsert:

HÅKAN HELLSTRÖM

!!!!

Succén. När Håkan Hellström återvänder till Ullevi för den första av fyra konserter blir det succé. Foto: DINO SOLDIN

Ullevi, Göteborg.

Publik: 68234 (utsålt).

Bäst: ”Nordhemsgatan leder rätt in i himlen” med Göteborgsoperans symfoniorkester är stor.

Sämst: Regnet, men å andra sidan spelade det inte så stor roll en sådan här kväll.

Fråga: Var det inte en otjänst att bjuda in Daniela Rathana till duett i ”Det är så jag säger det” efter Miriam Bryants legendariska framträdande med Håkan på Ullevi 2016…?

Ett 20 års-jubileum som kom av sig, som fåfängt året efter skulle bli något slags del av Göteborgs 400-årsjubileum. Kan det vara något? Jo, tydligen. Kanske är det också klassiskt Håkan Hellström att triggas av utmaningar och låta det ständiga underdogperspektivet regera, trots de osannolika framgångarna han haft sedan genombrottet 2000.

Det händer alltid saker kring Håkan Hellström. Alltid omständigheter som skärper hans sinnen och höjer adrenalinet. Ta bara generalrepet i Partillearena, som drabbades av ett formidabelt åskoväder där blixten slog ned i ett elskåp utanför, som flyttades ett tiotal meter och slog ut det ena av två mixerbord. Utmaningar som bara skulle övervinnas och som, förmodligen (jag var inte där) gjorde generalrepet till något extra allt.

Än mer blir det förstås på plats i Ullevis väldiga arenagryta. Det står snart klart att Håkan Hellströms fyra Ullevikonserter – bara det fullkomligt sanslöst av en nationell artist, ett rekord som inte ens Bruce Springsteens klarat att slå – kommer bjuda på något av arenakonserternas all inclusive. Skärmarna är fylld av färgglada projiceringar som hämtade från ”Yellow submarin”-filmens färgpalett och det står snart klart att mängder av hänvisningar till populärkulturen sveper förbi från Tage Danielsson till filmsnuttar. Scenen är djup och vid med en catwalk för närkontakt med publiken.

Väl på scen är Håkan Hellström direkt och närvarande, närmast euforisk i sin matadorkostym med mantel, som han sveper som för att utmana publiken, kvällen, musiken och vädret. För ungefär samtidigt som han kommer in på scen öppnar sig de göteborgska skyarna och ett fint, men intensivt regn faller och faller. Och se där, en ny utmaning att anta för Håkan Hellström.

Ger allt. Väl på scen dröjer det inte en sekund innan Håkan Hellström ger allt. Foto: DINO SOLDIN

Han trivs i rampljuset. Är inbjudande till sin publik och är en sann entertainer med slagkraft och bredd. Han kan gå från en mr Bojangel-figur till en storslagen arenadomptör. Alltid närvarande. Alltid med blick var och en av den nära nog 70000-hövdade publiken. Trots vädret är gensvaret omedelbart. Han är älskad och han älskar tillbaka. Festen slås på i hög fart för att öka och öka lite till innan han hämtar andan.

Konserten är som ett tittskåp fylld av effekter. Visst, det är (förmodligen på grund av vädret) teknikstrul där skärmarna slocknar emellanåt. Men det är en randanmärkning gällande en bländande show, som saknar svenskt motstycke. Inledningsvis är Håkan Hellström med band en ostyrig rockorkester, som gnisslar och tjuter och välter allt över ända. Men vid ”Nordhemsgatan leder rakt in i himlen” öppnas nya djup på scenen med en bakre scen med en gigantisk inramning där Göteborgsoperans symfoniorkester stämmer upp. Det är bedövande vackert, konserten hämtar andan samtidigt som man sveps in i Håkan Hellströms förunderliga värld med Göteborg i centrum.

Håkan Hellströms konsert kränger och svänger mellan nytt material och det ostyrigt gamla, de låtarna som aldrig går att tämja och som plockar upp både band och publik på tårna.

När så Daniel Lemma kommer in som gäst till ”Fri till slut” och sätter en fin soultouch på låten för att senare gå över i hans ”If I used to love you”, får jag nya rysningar. Så fint. Så varmt. Så innerligt. Men när fantastiska sångerskan Daniela Rathana bjuds in till ”Det är så jag säger det” blir det något av en otjänst. Åtminstone för oss som har Miriam Bryants framträdande med Håkan Hellström, Ullevi juni 2016. Den versionen som blev magisk, som en duett mellan två älskande med 70000 åskådare andlöst tittande på.

Nej, det är inte något fel på 2022 års version, men den blir ”bara” utmärkt bra, aldrig magisk. Lykke Li, i första extranumret ”Jag vill ha allting”, blir en spännande sval och bräcklig kombo med Håkan Hellström som sedan kan defilera in i mål med en storslagen ”Valborg” tillsammans med Göteborgsoperans symfoniker efter sedvanliga försöket till sorti med ”Du är snart där”. Ni vet med Chaplins final på ”Moderna tider”.

Så klingar allt ut till ”Låt hjärtat va med”, publiken tar farväl, dröjer sig kvar länge. Precis som Håkan Hellström, som aldrig – precis som tidigare Ullevikonserter – vill lämna scenen. Som vill insupa varje millimeter av syre denna fuktiga, kärleksfulla kväll.

Nej, Håkan Hellström slår inga publikrekord denna kväll. Men han sätter hjärtan i brand.

Storslaget. Håkan Hellström vill aldrig lämna scenen. Foto: DINO SOLDIN

Låtlista Håkan Hellström Ullevi 19 augusti 2022:

1. Alla drömmar är uppfyllda 2. Din tid kommer 3. Du kan gå din egen väg 4. Jag har varit i alla städer 5. I sprickorna kommer ljuset in 6. Sång i buss på villovägar/Mitt Gullbergs kaj paradis 7. Klubbland 8. Nordhemsgatan leder rätt in i himlen (gäster Göteborgsoperans symfoniorkester) 9. Vid protesfabrikens stängsel (gäster Göteborgsoperans symfoniorkester) 10. När lyktorna tänds 11. Tro och tvivel 12. Fri till slut/If I used to love you (gäst Daniel Lemma) 13. En midsommarnattsdröm 14. En vän med en bil 15. Det är så jag säger det/Kyss/Forever young (gäst Daniela Rathana) 16. Känn ingen sorg för mig Göteborg 17. Kom igen Lena 18. Du kan få mig så lätt. Extranummer: 19. Jag vill ha allting (gäst Lykke Li) 20. Tillsammans i mörker 21. Det kommer aldrig va över för mig 22. Ramlar 23. Du är snart där 24. Valborg (gäster Göteborgsoperans symfoniker).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s