Farbror Blå på besök hos Secondhand store

SHS8

Farbror Blå, Iggy Pop och Ebba Juslin i pose. Foto: ZEBA PEDERSEN LÖWEN-ÅBERG

Det är en butik som ständigt skiftar skepnad. Där Samantha Fox skrämmer slag på Iggy Pop. Där kläder och prylar kommer in och åker ut. Kvar finns alltid ägaren och initiativtagaren Ebba Juslin.

Låt mig ta det från min början. Hur min hustru och jag under en promenad tidigt i våras släntrade förbi Haga Kyrkogatan, ungefär där Västergatan byter namn. Vi stannade båda upp vid skyltfönstret i secondhandbutiken som jag tidigare noterat legat där utan att stanna till eller ens dras in… för där, på en provdocka, hängde en ormskinnskavaj som vid närmare titt visade sig vara en kostym. Mitt begär hade väckts, jag var tvungen att komma dit när det var öppet; jag var tvungen att prova denna galna outfit.

Jag hade varit Musikhögskolan för att se på en exklusiv visning, ett slags provspelning av Martin Schaubs och Patrik Rydmans nyskrivna musikal ”Lily” och var förtjust samtidigt som jag brann av iver att komma i tid till butikens öppning.

Väl där var det lätt att komma i slang med den unga ägarinnan, som beredvilligt plockade ner kostymen från skylten och… Ja, kavajen passade och senare lyckades jag, som inte har någon Iggy Popkropp, tråckla mig ner i de tajta byxorna. Jo, en kostym i storlek 48, läder, dock inte orm, men en ko eller gris som fått sätta livet till för detta ormskinnstryck som sedan någon designer på H&M skapar denna kreation av. Jag visste vad jag skulle ha den till, den sedan tidigare bokade spelningen på Gröna Lund den 17 augusti och gick ur butiken 600 kronor fattigare, en fantasifull kostym rikare och med en glädje över detta vattenhål för inspiration och kreativitet.

KM&S!

Man ska vara som ett ormskinn i år. Foto: ZEBA PEDERSEN LÖWEN-ÅBERG

Det har blivit fler besök i butiken och mer utforskande av vad den har att bjuda. Det är mycket.

Ebba Juslin startade på Kastellgatan våren 2014. Flyttade till Haga Kyrkogatan i februari i år, på alla hjärtans dag (kanske därför som atmosfären andas hjärtlighet och inbjudan). Hon vill ha en butik som ligger mellan Myrornas sortiment och exklusivare vintagebutiker, men önskar också bjuda på så mycket mer.

– Jag jobbar som make upartist, pluggade foto på gymnasiet och gör också styling, berättar hon.

Så försäljning till privatshoppare blandas med hennes kunnande som hon förenar för exempelvis bröllop, både för gäster och bruden själv, när en speciell dresscode krävs. Men även för temafester.

– Jag har alltid varit en kameleont. Det speglar det jag har och det jag bär. I butiken utgår jag från min egen smak. Det jag säljer måste jag kunna stå för till hundra procent, säger hon.

SHS3

Detaljerna är viktiga, här kläder som hänger på klädställning från ett tidigare show room.

Foto: KAI MARTIN

Historien om hur en ung kvinna hamnar i Göteborg, när hon bara hade trekvart med tåg till Stockholm från Enköping där hon växte upp, är rar.

– Jo, Stockholm var närmare, men tråkigare, säger hon krasst.

En spontanresa till Hultsfred och en lika spontan fråga från en vän om Ebba ville följa med till Göteborg, för kompisen hade kommit in på universitetet där.

– Vi var som ler- och långhalm, så jag sa ja. Jag hade bara en handväska när vi åkte till Hultsfred och fick köpa nödkläder på vägen. När vi väl kom till festivalen och slog ner vårt tält… ja, då var det i Camp Göteborg. En cowboy med fiskespö fiskade in mig och han blev min bästa vän och han är från Göteborg.

Ja, ni fattar. Det var predestinerat, Ebba skulle till Göteborg och det har varit så i åtta aktiva år med en och annan avstickar till fjärran mål.

SHS2

Samantha Fox vakar över butiken. Foto: KAI MARTIN

Jo, Ebba Juslin har många strängar på sin lyra. Gillar alltså att fotografera, styla, göra make up, leta och sälja kläder samt sjunga och skapa musik. Det tog henne till Los Angeles med ett musikprojekt som utmanade där med lokala musiker.

– Det gick bra. Vi var där i tre månader 2009 och samtidigt såg jag ju att där fanns mycket vintage till salu. Jag kände att det här kan jag leva på, säger hon.

– Jag är uppvuxen i en familj som alltid gått på loppis. Så jag började samla på mig. Mycket var hemma hos mamma i ladan i Enköping, det som fick plats hemma, vilket inte var så populärt hos min man. Jag köpte dessutom domännamnet secondhandstore.se för fem–sex år sedan, lite överraskad att det var ledigt.

SHS6Skor från förr blir som nya. Foto: KAI MARTIN

– Jag är en livsnjutare och kan aldrig vänta. Att jag lyckats samla på mig i fem år för det här har jag svårt att förstå, fortsätter hon leende.

Var hon hittar sina kläder är och förblir en hemlighet, det är något av hennes kantarellställen i vintageskogen. Men hon berättar om när hon köpte upp ett lager i London, en chansning som gick hem efter en snabb okulärbesiktning där hon gick på känsla.

Hon har radarn uppfälld och sensorerna jobbar för högtryck.

Tanken var först att bara sälja på internet, men det har tvärt om blivit mer i butik. Något som Ebba Juslin trivs med. Det är i möten med människor som hon lever och hon kan inspirera kunder att våga mer än de har för avsikt att göra.

SHS1

För personlig stil och smak. Foto: KAI MARTIN

Intresset för stil väcktes redan när hon var liten flicka. Förebilden var mormor Vera, som hade en fantastisk kollektion kläder och tyckte om att bära dem.

– Jag fick prova dem och balansera med böcker på huvudet för hållning och gå fram och tillbaka. Hon var alltid så vacker och berättade gärna varifrån kläderna kom. Den nyfikenhet har jag; vem har burit dem? varifrån kommer de?

SHS5Med rätt kläder också en klädsam stil. Foto: KAI MARTIN

Ebba Juslin nöjer sig nu inte bara med kläder. Hon söker ett slags helhet och därför är accessoarer lika viktiga som kläder plus ting som kan ackompanjera klädstilen i hemmet.

Allting är i rörelse i Secondhand store. Naturligtvis. För här byter allt ägare, skyltningen måste göras om, nya plagg kommer in, andra ut. Det är en puls som 26-åriga Ebba Juslin trivs med.

SHS7

Ständig kreativitet med kreationerna. Foto: KAI MARTIN

Hon har på kort tid jobbat upp en stadigt ökande kundkrets, men emellanåt kan tiden bli lite ensam och då hjälper inte butikens signatur, den uppstoppade räven Samantha Fox. Ebba är nu en stolt matte till taxvalpen Iggy Pop, en lugn och trött krabat som är livrädd för Samantha Fox och håller sig på säkert avstånd från det uppstoppade djuret.

SHS9

Iggy och Ebba. Foto: ZEBA PEDERSEN LÖWEN-ÅBERG

Och ja, det stannade inte vid ormskinnskostymen, som förresten var perfekt för scenen och gjorde precis som bandet succé. I somras gjorde Ebba Juslin en rens i butiken. Erbjudandet om ”fyll en påse för 500 kronor” tog hustrun och mig. Där blev det byxor, skjortor och framför allt den fantastiska Bosskostymen i sammet som nu är skräddad till perfekt passform. När jag var inne i butiken förra veckan för att bestämma tid för foto hängde det en vit linnekostym, som tyvärr var i min passform. Den fick tjäna som premiäroutfit när Galenskaparna och After Shave hade sin första föreställning lördagen den 26 september. Och när vi fotograferar hänger det en unconstructed kavaj, grå i ett slags filtmaterial, som jag inte kunde tacka nej till.

Men… det var nog sista chansen. För männens kläder ska ut, är tanken.

– Ja, det blir nog en temakväll ”Bye, bye boys” där jag säljer ut manskläderna. Jag har inte riktigt plats, säger den rastlösa själen Ebba Juslin.

Jo, det rör på sig i butiken. Inte bara in och ut med kläder, accessoarer, prylar och möbler. Nyss inflyttad (februari i år, alltså) har hon redan kreerat om i butiken. Alltid för att det ska bli ännu bättre, alltid för att kunden ska få en bättre upplevelse – oavsett om det handlar om den yngsta kunden (sjuårig kille) eller den äldsta (96-årig kvinna) och alla de emellan.

– Jag tror att jag kan skapa en relation med de flesta människor, säger hon.

SHS10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s