Bländande vårsol ute – strålande ”Lily” inne

Fråga mig inte hur många nyskrivna svenska musikaler det finns.

På rak arm kan jag bara erinra mig ”Rebecka” – Jonas Franke Bloms musikal baserad på Ylva Eggerhorns texter.

Ett gammaltestamentligt tema som aldrig grep mig riktigt, mer än ambitionen när den hade premiär för tio år sedan.

När jag nu får en aptitretare av Martin Schaubs och Patrick Rydmans musikal ”Lily” är det andra locktoner.

Lily2

”Lily” den starka musikalen om prins Bertil (David Alvefjord) och prinsessan Lilians (Åsa Sjöblom) kärlek. Foto: KAI MARTIN

Duon, som har haft hjälp med dialogen av meriterade och rutinerade översättaren Nicklas Källén, har tidigare varit drivande i utmärkta minimusikalen ”The missing fortnight” (kanske får den trots allt räknas som en ny musikal, gjord på 90-talet) baserad på Burt Bacharachs musik.

Nu står de själva som kompositörer och textförfattare till en berättelse som spänner över prinsessan Lilians liv från det att hon träffade prins Bertil 1943.

Det är inte bara en utmärkt idé, det är dessutom en historia värd att berätta; gruvarbetardottern från Wales som blev svensk prinsessa, trots att hon skandalöst nog var gift då hon träffade prins Bertil och först efter 30 år tillsammans fick lov att ingå äktenskap med den svenske prinsen.

Jo, det är ett slags pendang till brittiska kungahusets skandalrelation mellan Edward VIII och Wallis Simpson, men där prins Bertil var sin titel och kungahuset troget lika stolt och trogen som han var sin älskade.

Hans och Lilian Mary Davies blixtförälskelse under blitzen är en bra berättelse. Till Martin Schaubs och Patrick Rydmans musik och texter är det här också en bländande musikal in spe.

Ja, den är inte där än. Det finns återstående jobb för att göra den tipp topp, men kanske mer på detaljplanet. Det visar den konsertformat som hade sin urpremiär i dag.

Lily3

Begåvade elever på Musikhögskolans musikallinje – här Hanna Ulvan och Daniel Alvefjord. Foto: KAI MARTIN

Uppsättningen som gjordes nu på Artisten, Göteborgs musikhögskola, är med elever från andra årskurs under ledning av studierektor Nina Norblad, som också fungerat som ett slags regissör.

Det är en konsertversion där flera av låtarna saknas. Men det går att förstå vilken kvalitet materialet har. Martin Schaubs rutin som låtskrivare (motorn i bandet West of Eden och en av arrangörerna till Konserthusets serie ”Popical” med Lalehkonserten som en av de största) och hans känsla för starka melodier tillsammans med Patrick Rydmans sångarbegåvning (han sedan lång tid tillbaka en av medlemmarna i sångensemblen Amanda) ger en stark skaparduo.

Elva låtar bjöds det på med utmärkt framförande av de åtta eleverna. Lite vilseledande blev det med samtliga fem kvinnor som prinsessan Lilian och två av tre män som prins Bertil. Men jag förstår poängen med att låta strålkastarljuset skina solidariskt på de juvenila musikalartisterna. De behöver tränas för större uppgifter och för några av dem känns det inte speciellt långt borta.

David Alvefjord har en utmärkt röst och gör sin roll som prins Bertil i större delen av denna konsertversion övertygande och med utstrålning. Precis som Åsa Sjöblom, vars röst bär starkt som svagt med fin klang. Även Mira Andersson är ett namn att lägga på minnet, med fin röst och utstrålning.

Lily4

Ung Lily (Åsa Sjöblom) möter gammal Lily (Pia Ternström) i musikalen ”Lily” – i bakgrunden Anna-Hanna Rosengren.

Foto: KAI MARTIN

Men med detta sagt, ska det också poängteras att det är små detaljer som gör denna nämnda trios lyskraft lite starkare. För hela ensemblen visar prov på att klara av denna deras utmaning på ett utmärkt vis.

Dessutom, vi pratar om fyra dagars repetitioner innan ”Lily” presenteras på scen. Det är, hur man än vrider och vänder på det, ett strålande resultat under de omständigheterna.

Martin Schaub och Patrick Rydman har jobbat med ”Lily” under två års tid. Några av musikalens låtar är fantastiska stycken, som gripande ”Lament” och humoristiska ”The oldest debutant”. Annat behöver slipas på, som finalen med ”The last remains”, som jag önskar så stark att den klingar länge efter ridåns fall.

”Lily” är skriven på engelska, kanske en brist i ambitionen om att den ska sättas upp på en svensk scen, men definitivt en utmaning för låtskrivare där rikets gränser inte är nog. Men framför allt så hoppas jag och tror att vägen till en musikalscen inte behöver vara så förtvivlat långt bort.

”Lily” har långt vidare kvaliteter som fler än publiken på Artistens bör bli varse.

Fakta ”Lily”:

Text och musik: Martin Schaub och Patrick Rydman

Dialog: Nicklas Källén

På scen, Artisten 5 mars: Vilhelm Blomgren, David Alvefjord, Anna-Hanna Rosengren, Åsa Sjöblom, Mira Andersson, Thomas Stokke, Hanna Ulvan och Pia Ternström

Musik: Martin Schaub, piano, och Patrick Rydman, cajon

Regi: Nina Norblad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s