Japanen som ska väcka sovstaden

Koizen1

Restaurangen som ska väcka sovstaden till sinnenas smakriken. Foto: KAI MARTIN

Alvin Chu har varit runt. Sex år i lära. Sett. Hört. Provat. Smakat. Lagat. Lärt. Vågat. Lagt till. Dragit ifrån. tränat. Övat. New York. Los Angeles. Stockholm…

Men hela tiden med en dröm. Att väcka folk ur slummern. Att bjuda in till smaksensationer. Allt under det japanska konceptet omakase. Ordet är, förstås, japanskt och betyder lita på kocken. Det finns alltså ingen meny, utan sällskapet som hamnar i ett omakase room får lita på kocken.

Koizen6JPG

Lita på Alvin Chu. Foto: KAI MARTIN

Han har ett tag sökt lokal i Göteborg. Hans far John var och nosade på en en bit ner på Aschebergsgatan. Men den var upptagen, men tipset om en sushi lite längre upp gav napp. Den forna ägaren var villig att sluta och sälja. Alvin Chu fick sin restaurang, Koizen Omakase Room, ett hål i väggen på Aschebergsgatan 26.

Stället är helt nyöppnat och för den som är van vid svensk husmanssushi väntar en sensation. Här, beläget i Vasastadens sovstad, kan den sobra miljön med den vällagade maten väcka andar till liv. Det är annorlunda smaker och bara hans ingefära är smak för sägen. Dessutom är maten en syn för ögat, som ytterligare retar aptiten.

Smakprov. Foto: KAI MARTIN

Tillsammans med en servitör och en sommelier kommer Alvin Chu bjuda på rätter som är japanska, men med en närhet till västkusten, som makrill som fiskval.

En lite meny kommer gå på 295 kronor. En stor 595 kronor. Tillsammans med sommeliern blir det en utflykt i sinnenas smakriken, som heter duga. Men man kan också nöja sig med en enkel öl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s