Farbror Blå nyfiken på: Niklas Strömstedt

img_1836

Den där Niklas Strömstedt… vem är det? Foto: ZEBA PEDERSEN LÖWEN-ÅBERG

Han nyser en gång. Som blir två. Tre. Fyra.

Han ler försmädligt. Guldtanden glimmar. Den han slog ut när han som 13-åring spelade ishockey och som nu har blivit ett slags signatur för honom.

Förkyld…?

–Nej, nej. Jag vet inte. Tidigare nyste jag bara två gånger. Nu fyra. Kanske är det åldern.

Niklas Strömstedt är 58 och tänker på döden. Kanske är det för att hans pappa, tidningsmannen Bo, nyligen gick bort 87 år gammal. Kanske är det för att han är 58.

saker och ting kommer ikapp, döden kryper liksom närmare.

– Jag funderar på detta med nya projekt. Som en ny krogshow. Det tar fyra till fem år att jobba. Folk som investerar i pengar, energi och idéer, så kanske det tar slut…

Jo, han har två år till 60 (det går inte att se, han ser ut som en nyvaken skolpojke när vi träffas) och darrar lite på manschetten.

– Ja, det finns en nojja för att fylla 60, erkänner han.

– Att fylla 40 var inga problem. Inte 50 heller, men 60…

Han ryser till.

Samtidigt. Niklas Strömstedt har det bra. Otroligt bra. En man mitt i livet som trivs med så mycket att – privat och på scen.

– Ja, barnen är friska. Jag och Jenny (Strömstedt, hustru) har det fantastiskt ihop. Jag är oerhört glad för det.

Lite som en andra andning i livet…?

– Ja, precis. Jag är tacksam för att leva med henne. Och det är ju så tråkigt att leva ensam.

ns4

En krogshow?! Rena storhetsvansinnet. Foto: KAI MARTIN

Han drar runt en krogshow på Trädgår’n i Göteborg, som lovordas (ja, av mig, bland annat, läs här) och hyllas av publiken.

Men… Niklas Strömstedt och en krogshow? Ja, jag har jobbat med mina fördomar kring det och även Niklas Strömstedt har fått göra så.

– Jag har nog slipat bort en del av dem via mina egna sociala mediekanaler.

Men vägen till framgången med ”Storhetsvansinne” har, om inte varit krokig, så rätt så lång.

Efter framgången med texterna till den svenska uppsättningen av musikalen ”Mamma Mia” för drygt tio år sedan började han skissa på showen ”30 år i kärlekens tjänst”. Det blev så småningom – 2009 – tre musiker på scen, en kamp med första föreställningarna, som slutligen landade på snygga 80. I början kom det inte så mycket folk, men trägen vinner.

Den följdes upp med ”Strömstedt och Freud”, SVT-programmet ”Tack för musiken” och förra året med framgången med ”Så mycket bättre i TV4.

– Det är klart att det har betytt mycket. Den kommersiella framgången hade knappast blivit så som den blev annars.

img_1832

Mannen och musiken, texter och noter – ett liv. Foto: ZEBA PEDERSEN LÖWEN-ÅBERG

Och jag erkänner, med tiden har Niklas Strömstedt plockat poäng efter poäng. Inte för att han inte har varit trevlig tidigare. Inte för att jag inte har tyckt att han varit en habil låtsnickare. Men för att det alltid funnits en distans till mig som journalist, som måhända kan vara förståelig. Efter förhållanden – och barn – med kvinnor som Efva Attling och Agneta Sjödin, chavotterande i skvaller- såväl som kvällstidningspress, kan relationen med journalister kanske bli en smula avmätt.

Men jag har gillat hans intervjuserie ”Tack för musiken”, där hans musikaliska kunnande har skapat intimitet med dem han intervjuat och spelat med. Läser man hans tweets går det att notera både listig humor och engagemang. I ”Så mycket bättre” fanns en kemi mellan deltagarna, som lyfte den säsongen till en av de bättre. Niklas Strömstedt håller med.

– Vi tyckte genuint om varandra. Det var dessutom kul att Sven-Bertil Taube orkade. Han bidrog till något slags värdighet och det blev inte så mycket röj.

Med det programmet fick hans musik vädras genom andras tolkningar och kanske främst via Miriam Bryant, som gjort hans ”Sista morgonen” till en hit som ”One last time”.

– Vi hade sprungit på varandra tidigare, eftersom vi går på samma gym. Men att hon skulle göra så bra ifrån sig i programmet… nä, jag hade inte en aning.

Så har han alltså blivit krogshowestradör med sig själv i fokus. Nej, det var inte helt givet och när han fick höra om förslaget tyckte han att det lät som storhetsvansinne. Titeln var given och arbetet med showen var bara att sparka igång.

På scen bjuds en ambitiös show med stor portion humor och på samma gång distans till Niklas Strömstedt som en invit till hans privata jag. En kombination som inte hade varit möjlig för tio år sedan.

– Alltså, det är klart att det är häftigt med bekräftelse. Men samtidigt blir jag inte så ängslig med vad andra tycker.

Och humorn… lite otippat från Niklas Strömstedt…? undrar den fördomsfulle.

– Även där är jag inte så ängslig längre. Jag resonerar som så att tycker jag det är roligt tycker nog andra det också. Jenny för dessutom höra allt och hon är roligare än vad hon tror…

Så tack vare de tidigare föreställningarna och ”Tack för musiken” har Niklas Strömstedt kommit ut som underhållaren Niklas Strömstedt – och han trivs med det också.

ns1

Krogshowsestradör. Foto: KAI MARTIN

Då kan han raljera med sig själv, som i den fantastiska inledningen på showen.

– Jonna Nordensköld, som regisserat, kom med idén med mig i gladiatordräkt. Hon fick det att börja snurra och det spann vidare med EMD-medleyt. Där fick vi också möjlighet att presentera Rakel (Wärmländer) som mitt alter ego, som kan säger saker som inte jag kan.

Nej, han tycker inte att han haft någon censur i texten. Tillsammans med Johan Hedberg, en lågmäld man från Örebro, har en uppriktighet skapats som gett den text, som han levererat 52 gånger i Stockholm och som nu ska ges 52 gånger, förmodligen fler i Göteborg.

– Ja, som det ser ut nu kommer vi också köra onsdagar när Trädgår’n börjar med julborden.

Han gillar att komma till Göteborg med ensemblen.

– 12.36 på torsdagar går tåget till Göteborg. Med det blir det bättre häng, erkänner han som denna morgon då vi möts är klar med ett gymprogram för sitt band.

– Jag blir deras PT och efter det tar jag dem till Kometen.

Jo, det är gymmet som kroppen får sitt. Efter en knäoperation för ett och ett halvt år sedan vågar han sig inte på  någon fotboll längre.

– Det var en smärtsam upplevelse och en komplicerad operation. Så jag undviker fotbollen och kör på gym, fuskar med golf och kör skidor både utför och på tvären istället.

Är det träningen som räddat dig från rock’n’rollen?

– Nja, det vet jag inte. Vissa trillar dit, andra inte. Jag har ju kört mitt, varit i Tylösand på somrarna…

Han lämnar kommentaren i luften innan han fortsätter.

– Jag tror att det är genetiskt. Men det är klart att drattar jag på arslet nu, så tar det två dygn att komma upp igen. Det funkar inte om jag ska upp på scen.

Han lever ett gott liv, Niklas Strömstedt. Men är också medveten om det.

Så när han fick möjligheten att göra sin tolkning av Ace of Bases ”Happy nation” till ”Så mycket bättre” tog han den utan att tveka.

– Jag hade ju hört låten, men fick googla texten och då var det rätt enkelt. Med raderna ”For the people for the good/For mankind brotherhood” var det inte så svårt att veta vad låten skulle handla om. Vi lever ju på samma jord där ingen är värd mer än någon annan.

Men låten tog skruv och det var inte utan avsikt.

– Det är inte första gången jag hoppar på SD, så jag trodde inte det skulle gå obemärkt förbi. Men vi diskuterade det i produktionen och ingen backade. Sedan brann det ju till, men det var ju också tidpunkten med den allt mer ökande polariseringen. men jag har aldrig fått så mycket kärlek. Visst, en av trettio av kommentarerna kom från dynghögen. Men jag vet att efter ett tag lägger de av.

Rädd?

– Nej. Det var jag inte. Under det året som har gått har inte en enda kommit fram på gatan och sagt något negativt.

Nej, det är inte det som skrämmer Niklas Strömstedt. Mer den ökande åldern – och ”På spåret”…

Ja, när jag frågar honom om han hoppas på att medverka igen i det populära programmet (2010/2011, 2011/2012 och 2014/15) skakar han på huvudet.

– Senast jag var med var nervös lång tid i förväg. Nu blir jag fortfarande kallsvettig då jag hör Kristian Luuk säga ”Vart är vi på väg?”. Men jag ska vara med i år, som artist…

img_1829

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s