Klassiker i smärtsam nytolkning

Teater:

SCENER UR ETT ÄKTENSKAP

Scener ut ett trasigt äktenskap. Susanna Helldén och Göran Parkrud klar av och klär om Ingmar Bergmans klassiker. Foto: PER LARSSON

1973 skakade Ingmar Bergman om svenskarna med tv-serien ”Scener ur ett äktenskap”. Med Liv Ullmann och Erland Josephson som Marianne och Johan fick svenska folket kliva rätt in i sovrummet där det äkta parets äktenskap nagelfors i detalj. Serien lockade en miljonpublik… ja, 3,5 miljoner såg den och blev drabbade. Det påstås att skilsmässostatistiken ökade markant med köer till familjerådgivningbyråer direkt efter att den tv-sänts.

En annan tid, förstås. Men då Teater Tofta ställer denna klassiker på scen ekar det både dåtid, unket och ovädrat, men ändå fräscht, om paradoxen tillåts. Göran Parkrud som de senaste somrarna har ställt sin trilogi ”Törst”, ”Vilse” och ”Glömska” på Tofta Teaters bastanta tiljor, har tagit paus från både författande och regiskap den här gången. Inte konstigt. Att ställa tre starka familjedraman på varandra så tätt låter sig inte lätt göras och frågan är om det någonsin gjorts inom svensk scendramatik. Istället ställer han sig nu på scen mot sin käraste, Susanna Helldén, för att vrida och vända, slita och bända på Ingmar Bergmans Johan och Marianne.

Äktenskapet som ställs i glans i den inledande scenen, då en reporter ska spegla den, hamnar snart allt mer på sorgkant med tillvaron. Den självförhärligande Johan mot den devota Marianne, en obalans, en otillfredsställelse. Inom ramen av detta äktenskap börjar det knaka, de båda når inte varandra varken fysiskt eller i förmågan att kommunicera. Tio år äktenskap krackelerar och blir abrupt avslutat när han finner en annan och flyr för att lämna hustrun och sina båda döttrar.

Susanna Helldéns Marianne är inledningsvis besvärande blek och undfallande i bjärt konstrast till Göran Parkrud skroderande Johan. Ser man i början fortfarande en Liv Ullmann och en Ernst Josephson klär paret på Tofta snabbt av den kostymen för att klä om till sitt eget uttryck. De växlar skickligt mellan humor och bitterhet, kärlek och hat i detta utstuderade famntag där ingen av dem kan släppa taget.

”Scener ur ett äktenskap” visar inte bara en relation i regression utan också på karaktärer, trots allt, stadda i förändring. Johan blir allt mer ömklig och patetisk. Marianne mer och mer självständig och stark. Denna pardans gör Göran Parkrud och Susanna Helldén med skärpa och svärta utan att någonsin kunna vädra ut detta unkna äktenskap.

Scener ur ett äktenskap

Teater Tofta, premiär 10 juli 2021, spelas t o m 21 augusti.

Av: Ingmar Bergman

Bearbetning: Stefan Larsson

Regi: Marcus Larsson.

I rollerna: Susanna Helldén (Marianne), Göran Parkrud (Johan) samt Jonathan Böiers (Palm, reporter) .

Scenografi och ljus: Beate Persdotter Løken.

Dekorsnickare: Stefan Westerberg.

Kostym och mask: Agnes Parkrud.

Komposition och ljuddesign: Ludvig Sjöstrand.

Teknik: Jonathan Böiers.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s