Bollen rullar vidare för Göteborg FC

Herregud, sådana turer. Ena dagen uppgifter om att 2020 års svenska mästare i Damallsvenskan lägger ned sin verksamhet. Sedan, som idag på årets sista dag, besked om att laget kommer spela i 2021 års serie och dessutom, i egenskap av vinnare av serien, satsa mot Champions League.

Någon som hänger med…?

I ett pressmeddelande nu på morgon, 31 december 2021, skriver föreningen:

”Vad vi däremot inte förväntade oss var det stora, överväldigande och positiva intresset från privatpersoner, företag och fotbollsföreningar för att behålla föreningens elitverksamhet. Vi överraskades av att så många klev fram och visade vilja att hjälpa till att finna lösningar för att behålla en elitverksamhet för damfotbollen i Göteborg.

Klubbens strategiska uppfattning, som vi givit uttryck för, att Kopparbergs/Göteborg FC behöver integreras med en större organisation står fast. Det är ett ovillkorligt krav för att sikt kunna fortsätta en elitsatsning med långsiktig konkurrenskraft nationellt och internationellt. 

Till vår stora glädje och tacksamhet har det kommit ett positivt gensvar från ett par föreningar om att utveckla damfotbollen i Göteborg i ett nära samarbete oss emellan. Vi kommer utan dröjsmål att sätta oss med de aktuella föreningarna och diskutera detta. Vår ambition är att ha en lösning klar under våren. 

Detta innebär också att vi kommer att spela i OBOS Damallsvenskan 2021 – och delta i Champions League till hösten.” (Min halvfetning.)

Det fanns i utspelet från tidigare i veckan något desperat, men också en vilja att skapa uppriktig uppmärksamhet över förhållanden i svensk damfotboll; om hur svårt det är att spela internationell fotboll på lika villkor och att Göteborg FC behövde en storklubb att hålla i handen för framtida spel.

Uppropet gav massmedial uppmärksamhet (jag blev själv upprörd och besviken, men lade till några frågetecken här), men också backning från alla möjliga håll.

På kort tid har gensvaret gett följande svar: Göteborg FC fortsätter spela i serien nästa år. Under våren kommer diskussioner om en fusion med något storlag i regionen att föras med en bra lösning för alla inblandade.

Rullar vidare. Efter veckans besked om nedläggning kommer nu nästa om fortsatt spel för Göteborg. Foto: KAI MARTIN

Ja, det ska ses som ett desperat besked, det som kom från klubben i veckan. Men det ramaskri som uppstod har uppenbarligen gett effekt.

Det som jag ställer mig tvivlande till är varför inte spelarna involverats i planerna, om det så har handlat om förhoppningar. Hela A-laget får alltså sitt besked ungefär samtidigt som massmedia får det i en mejl. Varför inte förklara att så här och så här tänker klubben, vi vill att detta hålls under embargo och att lagkaptenen är den som svarar på massmedias frågor vid sidan av presschefen, tränarna och ordförande.

Nu har en oro skapats i föreningen där brist på tillit kan bli en förlängning av det, något som knappast gagnar vare sig föreningen eller det spel som spelarna ska spela.

Jag är positiv till att Göteborg FC fortsätter sin uppgift att spela underhållande fotboll och med ambitionen att bli ett bättre och större lag. Men den knappa veckans turer är ytterst märkliga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s