Stark och vågad krogshow av Stefan Andersson

Show:

FLYGBLAD ÖVER BERLIN

!!!!

img_3478

Ur kriget. Stefan Andersson utmanar sin krogshow med allvarstema. Foto: KAI MARTIN

Kajskjul 8, Göteborg.

Publik: Utsålt.

Bäst: Förmågan att spegla Andra världskriget i en släkting bara någon generation bort.

Sämst: Tidstypiska kostymer, men skorna, Stefan Andersson!

Fråga: Femte musikaliska historielektionen från magister Andersson, vad kommer härnäst?

Med: Stefan Andersson, sång och gitarr, Sebastian Hankers, bas och sång, Magnus ”Moffa” Törnqvist, gitarr och sång, Erika Risinger, fiol och sång, Michael Edlund, trummor, Michael Ottosson, keyboard och Gunnar Pedersen, skådespelare och sång.

Manus, musik och regi: Stefan Andersson.

Ljus, design och teknik: Jonathan Alenhag.

Ljud, design och teknik: Roger Krieg.

2008 gick startskottet för Stefan Andersson och hans musikaliska historielektioner. Då med bas på Marstrands fästning och berättelsen om ”Marstrandsfånge no 90 Kleist”. Under åren har det blivit fler, men hela tiden med historien på tryggt avstånd, som de om Gustav III och Ostindiekompaniet.

Det har blivit en nisch som var vinnande, både kommersiellt och i det konstnärliga skapande. För Stefan Andersson har fått med en växande publik i sin nyfikenhet gällande den svenska historien.

Med ”Flygblad över Berlin” har historien krupit närmare i tid. Inte bara för att det är i hyfsad närtid. Här utgår han från sin morfars oberättade historia om flykten från de tyska ockupanterna i Norge till Sverige. Minnen som fick morfaderns blick att bli mörk, men där förklaringen, ens den minsta detalj, yppades.

Stefan Andersson stannar inte vid det. Ytterligare män och kvinnor som i stort och smått haft betydelse i Andra världskriget: en styrman Ryberg, Arne Beurling, kodknäckaren, Jane Horney, Gösta Wollin, kartritaren.

Några vars släktingar sitter i salongen och med det skapar en känslomässig effekt.

För Stefan Andersson vet att minnet av kriget ligger bara en släkting eller granne bort

Han är en singer/songwriter som vet att hitta sina guldkorn i krigets grymma och rika historia. Som ”Flygblad över Berlin”, mötet mellan den svenska diplomaten  och SS-Obersturmführer Kurt Gerstein, som i en tågkupé 1942 mellan Warszawa och Berlin bekänner grymheterna i koncentrationslägren. Vittnesskildringar som sedan fördes vidare till det svenska utrikesdepartementet för spridningen ut i världen.

img_3475

Musikdramatik. Stefan Andersson vet att berätta sina historier. Foto: KAI MARTIN

Ja, ni förstår. Det handlar inte om en vanlig svensk krogshow med tjo och tjim. Med effektiv dramaturgi sugs publiken in i hans berättelser, men det är ingen föreställning med mörker som ett sänke. Gravallvaret följs av humor, kunskap och research följs av roande skrönor. Till sin hjälp har han Gunnar Pedersen, som i inledningen av de båda akterna tjänar som Torgny Segerstedt, chefredaktören för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning och stark motståndare till den tyska regimen, och kryptören Arne Beurling.

Måhända finns de somliga som sätter vinet i halsen, men Stefan Anderssons ”Flygblad över Berlin” är en modig föreställning som vågar lita på allvarstystnaden. Det blir så då man skapar ett förtroende med sin publik, som mellan den bästa magistern och hans elever.

Fotnot: Musiken finns på albumet med samma namn som showen på Kajskjul 8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s