Håkans långa förspel till klimax

Konsert:

Håkan Hellström med band och gästerna Erik Lundin, Silvana Imam, Eva Dahlgren, First Aid Kit och Ola Salo.

!!!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Mot klimax. Håkan Hellström fick jobba för att få igång energin.Foto: KAI MARTIN (från spelningen i Borgholm tidigare i somras)

Ullevi, Göteborg

Publik: 63788

Bäst: First Aid Kit med Håkan Hellström kan vara framtiden.

Sämst: Det tog tid innan det tog fart.

Fråga: Kommer Henrik Berggren gästa ikväll…?

Han gör sin femte Ullevispelning och detta på bara några år.

Klart att det är både djärvt och dumdristigt att riskera minnet av dessa två spelningar på Sveriges paradarena bara drygt ett år efter publikrekorden och känslostormarna då.

Men Håkan Hellström både smider medan järnet är varmt och utmanar sig, sitt band och sin publik med både höstturnén (trött i mina ögon och öron) och denna sommaren.

En svensk mot jante.

Det har ju hänt en del sedan förra året. Låtarna har stuvats om, fått nya arrangemang, en del har tillkommit, annat plockats bort. Inramningen, tematiken (ogenerat lånat från Dylans klassiska The Rolling Thunder Revue 1975–1976) är nytt.

Erik Lundin spinner igång dynamon med några låtar innan hans uppvärmingsakt binds samman av Håkan Hellströms entré. Jag har skrivit om det förr och det är snyggt, men efter en gång försvinner överraskningseffekten och blir, snudd på, slentrian.

Och där Erik Lundin vill ingjuta energi inför nära 65000 blir det inte så bra. Helt enkelt för att han inte klarar den svåra konsten att möta en så stor publik. Han inleder bra, men tappar greppet snabbt.

När så Håkan Hellström ska ta över är det en halvljummen publik, i och för sig lättkittlad, men inte så lättrört euforiskt som tidigare spelningar på den väldiga stadion.

Nu jobbar Håkan Hellström obekymrat vidare och når snabbt sin publik. Men trots en dynamisk setlist blir det aldrig fart på spelningen.

Ja, jo… ”En vän och med en bil” accelererar konserten väsentligt, precis som ”Ramlar” senare, som nära nog välter Ullevi.

Men de där himlastormande känslorna kommer inte rusande på en och samma gång.

Ja, jag är bortskämd och ja, jag är som sportreportrarnas besynnerliga, slokörade rapportering från Sarah Sjöströms silverlopp i 100 meter frisim. Bara guld räknas.

Och ja, jo, det är orättvist. För oavsett allt är det fantastiskt att lyckas fylla Ullevi inom tidsrymd från 2014 till nu. Det ska alltid applåderas. Men nu är det ju inte bara den meriten som ska vävas in i tyckandet i en text om en konsert.

För känslorna och utlevelsen från scen kan aldrig bortförklaras. De måste in i summan av allting som sker.

Det är här jag upplever att konserten aldrig får den där eftersträvansvärda energin och kittlingen förrän Silvana Imam kommer in till ”Klubbland”, en känsla som förstärks av systrarna Klara och Johanna Söderberg i ”13”, som kittlar ytterligare med Eva Dahlgrens entré i ”De tog så lång tid att bli ung” och når höjdpunkten med Ola Salo i ”En midsommarnatts dröm”.

Just föreningen med First Aid Kit i ”13” är konsertens triumf, som förstärks av duons insats i ”Du är snart där”, där återigen mamma Christina Hellström vackert gästar, så som hon gjorde i Slottsruinen i Borgholm. First Aid Kit och Håkan Hellström kan helt enkelt bli en framtid med låtar från Håkans och hans låtskrivarguru Björn Olssons pennor. Det blir stämningsfullt i flera bemärkelser och väldigt vackert.

Att sedan Ola Salo vågar ta plats bredvid Håkan Hellström, att han njuter av möjligheten att få bereda ut sin sångtalang och -kapacitet, känns både självklart och njutningsfullt. ”Calleth you, cometh I” är ett arenaanthem värd sin plats på Ullevi.

 

Låtlistan Ullevi 28 juli 2017:

 1. Dom där jag kommer från

 2. Tro och tvivel

 3. Du kan gå din egen väg

 4. Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din

 5. Precis som Romeo

 6. Man måste dö några gånger innan man kan leva

 7. En vän med en bil

 8. Brännö serenad

 9. Jag har varit i alla städer

 10. 2 steg från Paradise

 11. Ramlar

 12. Valborg

 13. Kärlek är ett brev skickat tusen gånger

 14. Shelley

 15. Klubbland

 16. Du fria

 17. 13

 18. En midsommarnatts dröm

 19. Din tid kommer

 20. Det tog så lång tid att bli ung

 21. Känn ingen sorg för mig Göteborg

 22. Det kommer aldrig vara över för mig

 23. Calleth you, cometh I

 24. Kom igen Lena

 25. Du är snart där

 26. Nu kan du få mig så lätt

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s