Djärv hyllning till 60- och 70-talsmusiken

Album:

CITIZEN K: SECOND THOUGHTS (Paraply records)

!!!

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

I början av juni var det 50 år sedan ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band” kom. Ett jubileum som syntes i musikpress och med ambitiösa återutgivningar av albumet i olika former.

Som Beatlesentusiast vet naturligtvis Klas Qvist om, men när han som Citizen K gör det ambitiösa dubbelalbumet ”Second thoughts” är det i förstone inte det klassiska albumet från 1967 som inspirerar. Istället är det Beatles vita album från året efter.

Citizen K bjuder på 23 välproducerade och i princip rätt igenom snyggt komponerade  och dito arrangerade låtar och som hittar fint in i brytningspunkten mellan pop och rock, som just den eran i slutet av 60-talet handlade om.

Så blir det måhända mycket referenser här, men det är oundvikligt med detta djärva dubbelalbum; förutom Beatles spinner musiken kring Beach Boys 60-tal och Pink Floyds, the Whos och Led Zeppelins 70-tal. Men här finns också symfonirock där Genesis möter folkton.

Det är ju inte outforskad terräng som Citizen K rör sig i. Soundtrack Of Our Lives och Eggstones är några inom Sveriges gränser som framgångsrik orienterat sig i det psykedeliska rocklandskapet.

Med ”Seconds thought” ligger emellertid inte Citizen K långt efter.

Visst hade en och annan låt kunnat drabbats av både en andra och tredje bedömning. Det blir lätt så med ett dubbelalbum. Exempelvis så faller ”Hang on to your sanity” med sin Rolling Stonespastisch utanför ramen. Men i stort sett ror alltså Klas Qvist detta sitt projekt i hamn på ett kvalificerat sätt.

Ett aber dock: plattan är dåligt mastrad och det krävs en del rattande för att ge den rättvis effekt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s