Den fantastiska Freddieutställningen

På dagen ett år efter Freddie Wadlings hastiga, men ändå kanske inte så överraskande död bjuder Göteborgs stadsmuseum på en utställning baserad på material från ett garage fyllt av denne fantastiske artists kvarlåtenskap.

Det låter på samma gång självklart som överraskande, överraskande av två anledningar. Dels för att branden 2014 tog så mycket av det han ägde. Dels för att Göteborgs stadsmuseum på kort varsel lyckats sammanställa en utställning med så hög kvalitet på så kort tid. Materialet kom museet till gagn i slutet av året, att då som en tungrodd institution bereda plats för en dylik utställning både ifråga om plats och idé är stort.

 

På kort tid har Göteborgs musikliv dokumenterats genom Stadsmuseets utställning med premiär november 2015, en gedigen dokumentation som visar på ett frodigt och frejdigt kulturliv från 50-talet fram till nu. Så Lisebergs satsning på Håkan Hellströms liv och musik, som ju på något vis är en avknoppning av utställningen på Stadsmuseet, men mer fokuserat på denne märkliga och magiske artist. Till detta alltså utställningen ”Freddie Wadlings kabinett”, som ju är en blink till hans förtjusning över skräck.

De tre rummen bjuder på en resa in i Freddie Wadlings liv med brev, musik, intervjuer, videor och det ständiga flödet av konst – från tidiga år till sena. Det är en peepshow där det går att kika in i hans värld fylld av kreationer och stök, där samlandet var maniskt och där garaget i Långedrag var till bredden fyllt, men där hans hustru Bella Wadling och kollega Henryk Lipp, främst, tillsammans med Göteborgs stadsmuseum varsamt sorterat, valt och värderat för att denna sällsamma utställning skulle komma till.

Ur Freddie Wadlings samlingar. Foto: KAI MARTIN

Invigningskvällen var ju något alldeles särdeles, där den kväll på Stadsmuseet plötsligt förvandlades från vernissage till svartklubb och jag är övertygad om att Freddie Wadling hade stolt njutit av varje minut – från smörgåstårtan och ölen (som finns på en önskelista, tillsammans med diverse droger som museet inte kunde tillhandahålla, att läsa i utställningen) till de rika hyllningarna av hans musik.

Allt från den sällsamma dansuppvisningen med Guds Söner över trion Henryk Lipp, Chips Kiesby och Anna-Lena Karlsson, Wires Graham Lewis, Ebbots band, Amanda Werne och Anna von Hausswolff till Silverbullitsångaren Simon Ohlssons tillfälliga konstellation, där den sistnämnde kanske bäst skapade den egg som var Freddies.

IMG_5249

Kreativa Gud söner. Foto: KAI MARTIN

Freddie Wadling var en särling, som jag har haft glädjen att följa sedan 1978. Han var redan då en gammal man, men med ett barns själ; vänligheten var lika närvarande som humorn, kunskapen, nyfikenheten och gränslösheten. Till detta den källa som inte upphörde att sina förrän den 2 juni 2016.

IMG_5239

Inblick i ett kreativt kaos. Foto: KAI MARTIN

Men kvar lever musiken, rösten, konsten, breven, humorn, mystiken och magin i denna utställning som det är lätt att återkomma till – om och om igen.

Freddie Wadlings kabinett visas i ett år – första utställningsdag den 2 juni 2016.

 

En kommentar

  1. juliann66 · juli 26, 2017

    Jag blev ett fan när det nästan var för sent. Ska ta med mig gubben till utställningen innan det är för sent också 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s