Bländande final på Jöbacks Fantomen på Operan

Musikal:

THE PHANTOM OF THE OPERA (sista föreställningen 14 maj 2017)

!!!!!

Fantom2

En formidabel musikal i alla beståndsdelar.

Cirkus, Stockholm

Bäst: Peter Jöback är i sitt esse och toppar sig själv i en formidabel produktion.

Sämst: Om jag letar så… hm, kanske entrén med auktionen var lite seg.

Fråga: Hur ska Peter Jöback toppa detta?

Sent ska syndaren vakna. Men faktum är att jag har haft svårt att få tillfälle att ta mig till Stockholm för att se uppsättningen av ”Fantomen på operan” på Cirkus.

Denna musikal som  har gått  över 30 år i London och nära lika många i New York. Denna magnifika musikal av Andrew Lloyd Webber, som har haft Peter Jöback i huvudrollen både i West End och på Broadway.

Det blev alltså till slut självaste finalen av detta musikaliska drama med – förstås – Peter Jöback som självaste fantomen på hemmaplan. Han är dessutom delproducent och har varit ytterst noga med att välja rätt personer till rollerna, ingen tid har spillts, noggrannhet in i minsta detalj. Och det syns. Och det hörs.

Svenska Maria Björnson var scenograf och kostymör redan på världspremiären 1986 och hennes lyskraft har inte slocknat i produktionen. Maken till bländverk och detaljrikedom i scenografi, kostym och mask har jag sällan sett. Det är helt magnifikt; ett stordåd som det inte går att stirra sig mätt på.

Fantom1

Scenografi, kostym och mask imponerar stort.

Till detta en ensemblen som alltså är handplockad och det skapar i sin tur en nerv och riktighet, som snabbt kryper in under huden, söker sig in i själ och hjärta.

Det är humor när så krävs. Det är allvar när allvaret ska vara på plats. Det är gråt, fnitter, desperation, elakheter, spydigheter, ömsinthet och galenskap – allt på sin plats, allt noga, men levande gestaltat till fantasirik och samtidigt traditionstrogen koreografi.

Så sångarna! Ja, här har alla huvudrollen. Men kanske mest tre:

Karolina Andersson som divan Carlotta Giudicelli är driven, på pricken och med en röst som klarar allt i en svårsjungen roll.

Emmi Christensson (Falkenbergstösen har hållit Jöback sällskap i West End) gör sin Christine Daaé med sprödhet och styrka, har en klar och glittrande vacker röst, som stämmer väl med rollen. Helt enkelt briljant.

Fantom3

Peter Jöback blir Fantomen på Operan – hans främsta insats på scen så här långt.

Så Peter Jöback… Oj, är tar han mig med storm. Jag som ändå tidigare varit imponerad av honom, slås fullständigt ut av detta hans framförande. Ja, jag har tyckt att andra roller har varit en smula för mycket Jöback och för lite den specifika rollen. Men här! Peter Jöback fullkomligt kliver in i Fantomen på Operan, blir besatt av honom och den vackra rösten blir förvandlad till obehaglig, men inte desto mindre storartad. Jag har aldrig sett och hört honom bättre.

Till detta alltså ett överdåd i scenografi, kostym och mask till Lloyd Webbers magnifika musik och en story som är drastisk och habil. Detta gör mig lycklig och tacksam. Så fantastiskt! Så enastående bra.

23 september har Göteborgsoperans version av musikalen premiär. Det ska bli spännande att se hur den klarar sig efter att Jöback & co kramat ut allt gott och ont ur den på Cirkus inför 300000 betalande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s