Dryck och mat i nya vrår

Jag bodde under sju fantastiska år på Nordhemsgatan 22 med utsikt över Andra Långgatan, en livfull gata fylld av butiker och en och annan porraffär.

Det var däremot då klent med utbudet av restauranger; en hamburgerrestaurang runt hörnet, en jugoslav tvärs över, en pizzeria och kines i kvarteren intill. Ingen högre standard, alltså. Men självklart fanns Linnégatan nära med ett rikare utbud. Så ingen panik i ungkarlslivet, fast jag helst lagade min egen mat.

Andra Långgatan var en charmfull gata med ett flöde av passerande människor. Från mitt fönster kunde jag studera folklivet von oben och kunde också stirra ut mot KF-bageriets trista lastbrygga, som i den veva jag flyttade kom att stå allt mer tom eftersom bageriet flyttade ut till Hisings Backa.

Detta hörne av Andra Långgatan och Nordhemsgatan har fortsatt vara en dump, ett avskuret hus utan charm, en offentlig pissoar i skymningen, en bortglömd ände av ett hus som kanske förtjänar det bättre och om inte det så åtminstone grannarna.

Så plötsligt började det hända saker.

En byggnation och sakta men säker tog en restaurang form, som tagit vid där vinbaren Vinky slutade, den som låg på Andra Långgatan lite närmare mot Järntorget.

20 april slog restaurang Tvinky upp dörrarna i fantastiska lokaler, som definitivt har gett detta bortglömda hörne en uppskattande extrem makeover.

Precis som med Vinky är det fokus på vin (allt vin går att få på glas), men maten förlorar inte i slagkraft för det. Med en uteservering tillgodoser stället de vädermässigt goda dagarna. Men inomhus är det precis, om inte mer, trivsamt.

Värdparet Fredrik och Marie Lundberg är stolta över Tvinky. Foto: KAI MARTIN

De som driver stället är förre nöjesarrangören Fredrik Lundberg (Nöjet) som tillsammans med hustrun Marie Lundberg, som ju basade över Vinky, och kollegan Jon Axelsson (New Yaki på Avenyn och nu senast Hovås golfklubb).

En dryg mil från Tvinky ligger nya Hovås, ett område som efter några års byggkaos kring gamla Kodakhuset nu börjar bjuda upp till trivsam byggnation. Att redan innan allt stått kvar satsa på en restaurang kan verka riskfyllt. Men det har inte hindra Maria och Caroline Karlsten från att satsa på fina krogen Sorelle, som förutom restaurangen med egenimporterade viner också rymmer en spatiös sportbar i källaren med möjlighet till bland annat bowling.

Nyligen firade Sorelle att vinet Satiro från familjen Neras vingård nära Comosjön i Italien finns på Systembolaget.

IMG_4968

God mat och dryck på Sorelle bistro som bjuder på fler möjligheter i Nya Hovås.

Det gjordes naturligtvis med en vinprovning, som gav prov på restaurangens känsla för de italienska dryckerna, men också för kökets förmåga att bjuda på utmärkt italiensk tradition.

Smakfulla viner, där Satiro nu mer ingår i Systembolagets sortiment.

Ja, det är klart att med Sorelle nästgårds får de inflyttade i Nya Hovås nära till en utmärkt restaurang med många möjligheter, men för göteborgarna är det heller inte långt till ”Italien” och Rosa express mot Billdal från Marklandsgatan bjuder en enkel resväg – åt båda hållen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s