Frölunda klarar sig inte till final

Jo, det var en bra start med 3–0 i första inledande matchen i kvartsfinalserien. Och, ja, det var ju en fin start på den andra med mål efter 14 sekunder. Men det blev ju 4–1 i SAIK:s favör i Skellefteå.

Så nu, på hemmaplan, chansen att sno hem en seger i Scandinavium med dryga 10000 på läktaren och ett saligt tryck från supportrarna.

Och det är Frölunda, som efter en trevande inledning från båda lagens sidor, som skapar ett massivt ös mot mål där Guds försyn och ett stabilt försvar med Joni Ortio som sista utpost räddar västerbottningarna.

Men det är SAIK som genom Axel Holmström gör första målet efter lite mer än sju spelade minuter. Då har Johan Gustafsson i Frölunda gjort några kvalificerade räddningar, men också agerat spretigt och tveksamt vid några tillfällen.

Det är det som gör mig bekymrad.

Jag tycker inte Frölundas målvakter håller. Johan Gustafsson fick förtroendet i finalserien förra året på grund av Lars Johanssons skada. Men det var Lars Johanssons spel i serien och i kvart- och semifinalerna som ledde laget till framgångarna, innan ljumskskadan kom som tvingade honom till bänken.

Faktum var, att hans skada var så svår att han inte hade kunnat spela om det hade blivit aktuellt. Hans medverkan i laget var helt enkelt ett spel för galleriet, som höll.

Visst, Johan Gustafsson blev en vinnande målvakt. Då. Men jag vill ändå påstå att den stora orsaken till vinsten i fjol var att SAIK:s inte hade tillräcklig backup då Markus Svensson blev skadad i första finalrundan.

Nu ser jag en målvakt i JG som hamnar för mycket på mage, som inte glider runt i sidled med uppsträckt bål och som inte är tillräckligt tät, ja ibland närmast spretig. I aggressiva situationer där han kanske släpper en retur har han inga verktyg för att komma tillbaka och rädda nästpåkomna lägen. Det är bekymmersamt.

När nu SAIK vinner med 3–2 på Frölundas hemmaplan är det orsakat dels av motståndarna stressar Frölunda högt, att Frölundas försvar begår misstag och inte orkar räkna hem eller stå emot forecheckningen. Lägg till instabilt målvaktsspel och resultatet kommer att bli att Frölunda åker på respass redan i kvarten.

Nyheten med stark forechecking från motståndarna i finalserierna är ju inget nytt. Det är så Frölunda ska besegras.

Men förra året var Lasse Johanssons spel så starkt att det räddade laget då försvaret inte orkade stå emot. I år är alltså situationen annorlunda och jag förvånas av att målvaktstränare Kristoffer Martin, som ju så småningom lyckades så framgångsrikt med Lars Johansson, inte hittat nycklar till Johan Gustafssons spel som för honom framåt.

Det kan bli avgörande för Frölundas vinna eller försvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s