Cortexkonspirationen

Den andre oktober skulle hiphopfesten med bland andra Silvana Imam och Adam Tensta fylla Gothenburg Film Studios på Lindholmen med hip hop. P3 live skulle vara på plats för att bevaka eventet kallat Banging. För ett tag sedan blev arrangemanget inställt i all hast.

För några veckor sedan flaggades det för comeback för Freddie Wadlings Cortex med tre av originalmedlemmarna på scen. Plats Gothenburg Film Studios. Dag den tredje oktober.

I veckan kom beskedet. Spelningen ställs in.

Biljetter inlöses för båda arrangemangen. Men hågade entusiaster som inte bara bokat biljetter till spelningen utan också flygresor från London, Reykjavik och fler utomlands liggande orter fick sikta in sig på att stanna hemma och inte på en hotellweekend i Göteborg.

Den inställda Cortexspelningen kom sig av ett brev publicerat på Freddie Wadlings Facebooksida. Han förklarade att han inte känt till spelningen, att han var förvånad över att den skulle ske, att han helt enkelt inte kände till detta. Han meddelade vidare att han inte ämnade medverka, på grund av dessa skäl, vid någon konsert i nuläget – det vill säga den tredje oktober 2015.

Ett märkligt brev, kan man tycka, eftersom Freddie Wadling  inte bara ställt upp på en promotionbild med bandet han skulle spela med utan också har både repat och förklarat vad han ville ha på sin rider inför konserten (läs GP:s artikel från 22 september 2015).

Till saken hör, förra året hoppade de båda Lugermedlemmarna Niklas Lundell och Joel Borg av och bildade eget. Det innebär att de sattes i karantän gällande musikarrangemang under ett år, vad jag fått erfara. Luger och dess ägare, multinationella arrangörerna Live Nation, ville inte ha någon konkurrens.

Året har gått, Lundell och Borg har slagit sig samman med Håkan Hellströms A&R Isse Sami och Klas Lunding från Telegram records i Woah Dad! – ett management- och bokningsbolag. Det fixas och trixas med artister av dignitet med Håkan Hellström som främsta namn. Alltså konkurrenter till Live Nation.

Men, Freddie Wadling tillhör inte Woah Dad! Inte Adam Tensta heller, eller Silvana Imam.

Kanske är det så illa att artisterna har kontaktats för arrangemangen, men inte deras agenter.

Jag låter det vara osagt, men kan ändå inte låta bli att vädra den konspiratoriska teorin att när Freddie Wadlings manager Ulf Andersson ser vad hans artist tackat ja till så tar det hus i helsike. Freddie Wadling vill spela, men det är inte han som förhandlar fram gaget och han är definitivt inte den som vill starta bråk. Men naiviteten i business kan ställa till det och här verkar det ha blivit så.

Ulf Andersson har inte blivit kontaktad förrän spelningen är bokad och klar. Men det är hans artist som ska fronta, därför vill han deala om priset  (mina tankar) och landar i denna förhandling med Woah Dad! inte i ett läge som går att lösa.

Ja, det handlar om affärer och inte musik. Ja, det drabbar det entusiastiska bandet som såg framför sig en succé med redan, hisnande 1500 sålda biljetter. Ja, det drabbade de fans som hoppats åka i en tidskapsel tillbaka till det tidiga 80-talets svartklädda, manglande, rockigt mörka Göteborg. Ja, det drabbar Henrik Ventant (bandmedlem och mannen bakom det skivbolag som gav ut Cortex ”Spinal injuries” från 1981), som satsat på en framgångsrik återutgivning i våras av ”Spinal injuries”.

Det blev en otippad soppa av något som skulle bli en spännande happening – och det är alltså pengar det handlar om, inte musik och definitivt inte om att Freddie Wadling inte skulle känt till den här spelningen.

Men, konspirationen blir inte mindre av att den där gruppbilden på Cortex 2015 inte står att finna, eller att bandmedlemmarna och arrangörerna rensat i sina Facebookloggar; inte ett ord om besvikelserna efter att spelningen blev inställd.

Än är inte sista ordet sagt och kanske blir det en spelning med alla parter inblandade i en gemensam överenskommelse, men boka inga flyg, inga hotell eller biljetter… än.

4 kommentarer

 1. Gustav · september 26, 2015

  Märkligt att båda arrangemang ställer in. Live Nation representerar ej Silvana och Adam Tensta så de borde ej ha ngt med det deras återbud att göra?

  Gilla

  • Kai Martin · september 26, 2015

   Förvisso inte, men har hanteringen av kontrakt skötts gentemot respektive artisters agenter/manager…? Det är nog pudelns kärna

   Gilla

 2. Pingback: Cortexkonspirationen fortsätter | kaimartinblog
 3. Pingback: Cortexkonspirationen – finalen | kaimartinblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s