Lögnen effektiv motor i succéfarsen

TRE STEG I SNEDSTEG

!!!!

Medverkande: Thomas Petersson, Annika Andersson, Robin Stigmar, Anna-Karin Palmgren, Alexander Stocks, Carina Lidbom.

Reg och bearbetning av det brittiska originalet ”Anyone for breakfast”: Adde Malmberg

Bäst: den i högt tempo leverade humorspäckade dialogen kittlar skrattnerverna.

Sämst: inte mycket att klaga på den här gången – om ens något.

Fråga: Är det någon som saknar Robert Gustafsson…?

Fars

Skruvad komik med rekord i förvecklingar. Foto: MATS BÄCKER

Sedan premiären på Krusenstiernas teater i Kalmar i somras har ensemblen tappat stjärnskottet och komikergeniet Robert Gustafsson. Men glöm det. Utan att ha sett den föreställningen törs jag lova att ersättaren Alexander Stocks spel av tennistränaren Knut inte gör någon besviken.

Ja, från en historia förlagd i Kalmar 1964 har handlingen nu landat i Göteborg samma år där en svår och hastigt inkommande dimma skapar förutsättningarna.

Scenografin är snyggt hanterad med miljö från en Örgryte villa och ja, där finns många dörrar som möjliggör den här alltmer skruvade farsen.

Här är det inte bara briljant replikföring som samtliga på scen landar med ett högt tempo redan i första akten. Det är också en mästerlig fars i de klassiska förvecklingar som en fars kräver. Att ensemblen sedan lyckas höja tempo och galenskaperna utan att trilla i knät på den alltmer hysteriska publiken är en styv balansgång. För här går det, som sagt undan, från start.

Pilska kvinnor möter minst lika pilska män, där smått rigide Knuts tafflighet får stå för den pricksäkra obalansen i föreställningen som får mycket att snurra.

Självklart är Thomas Petersson i sitt esse, även i oigenkännlig gestalt (läs peruk). Annika Andersson som kärlekstörstande hustru beredd på ett snedsprång är en ljuv uppenbarelse med ett kroppsspråk som emellanåt är hisnande. Carina Lidboms bastanta roll är bedräglig och bjuder på ständiga överraskningar. Robin Stigmars rekoderlige och stelt spelade karaktär fnittrig. Anna-Karin Palmgrens heta flygvärdinna görs lätt bimboaktig med riv. Alla bedrar alla och lögnerna är den effektiva motorn i denna drivna fars signerad britten Derek Benfield. Ensam kvar står alltså Alexander Stocks Knut som reko, torr kontrahent med ett rättvisepatos och fullständig omöjlig sexuell utstrålning. Kul det med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s