En sväng i modets korridorer – eller a second hand man

Traditionen bjuder Erikshjälpen och Reningsborg på onsdagar.

Så också denna onsdag. Jag möts i hällregnet av min hustru, som kommer från jobbet. Hon är trött till medvetslöshetens gräns. Men vi tar oss till Högsbo, till Erikshjälpen och går igenom utbudet där. Jag hittar en kavaj, en rutig Filippa K för 70 kronor, som jag tror skulle passa sonen d ä (för den passar inte hans trinda far) och därför tar jag bild och skickar till honom. Men svaret uteblir, så jag ringer och efter lite dividerande bestämmer han sig för att säga ja. Ett gäng herrskjortor, bra kvalitet, Stenström, Eton, Sand, Tiger hänger exponerade. Men i stl 39, en storlek för liten (numera), i och för sig rätt för sönerna, men modellen passar dem inte, vågar jag konstatera. Jag provar en lila Stenström med udda detaljer och orange knappar, men… nej, det spänner för mycket och dessutom, garderoben är, som alla vet, full.

Mode1

Filippa K-fynd. 70 kronor. Foto: KAI MARTIN

Vi tar en liten fika, för hustrun är på en sträng, självvald diet, pratar lite, tittar lite på folk och går ut i det allt annat än skäna junivädret, där regnet envetet och hårt slår i backen. Jag kör mot Frölunda, men svänger inte av mot Näset utan rattar vidare mot Frölunda torg, styr sedan till Stadsmissionen i höghusens skugga.

Jag tänkte helt enkelt addera ytterligare ett second handställe på vår onsdagsresa.

Redan då jag kliver in i butiken ser jag sen; en kritstrecksrandig kostym med speciell touch. Dessvärre är den i storlek 48, ett format som jag har lämnat. Men jag provar kavajen och den passar. Det är en Pierre Cardin, lustigt nog för detta franska märke (väl?!), med etiketter och varufakta på tyska, till en kostnad av 500 kronor. När jag tar kostymen till provrummet har Z gått bakom disk där nya kläder hänger, hon håller upp en skinnrock, lårlång, en Boss med kvalitet som smälter när jag låter fingrarna smeka materialet. Jag tar med din in i provrummet och kommer ut som en ny man.

På Erikshjälpen hade jag köpt en smal Atlas Designslips (10 kronor), som jag knöt och bar till min lilarutiga Sandskjorta, förövrigt inhandlad just i Stadsmissionen Frölundas butik för någon månad sedan för 20 kronor, och tillsammans med kostymen blir detta en smash hit. Bossrocken är esset över i:et, visserligen även den 500 kronor, men jag kan inte låta bli.

Mode3

Stilfull Pierre Cardinkostym (500 kronor), Bossrock i skinn (500 kronor) kravatt, Zegna (25 kronor) Foto: KAI MARTIN

Reningsborg blir en besvikelse. Ingenting som vi inte redan sett och ratat finns där, ingenting nytt som lockar. Jag hittar en lustig skjorta i fluorescerande grönt i syntetmaterial, men det är inte det som roar, men märket som är ”Journalist”. Jo, jag tackar.

Mode2

En Journalist i tiden. Foto: KAI MARTIN

Vi scannar igenom den stora butiken och är på väg ut när ögat fastnar på ett skyltdockehuvud där en scarf, eller snarare kravatt är knuten runt halsen. Det visar sig vara en Zegna av finaste kvalitet, helt ny med etiketten kvar, till en kostnad av 25 kronor. Så, onsdagen för mannen belagd med köpförbud blir dyr: kostym 500 kronor, rock 500 kronor och accessoarer 35 kronor.

Men, som min äldsta kusin sa tröstande, Kai, det går till välgörande ändamål.

Jo, visst och dessutom blir jag snygg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s