Helhetseffekt för the Halo Effect

Konsert

THE HALO EFFECT

!!!!

Metalkraft. The Halo Effect visar var metalskåpet ska stå. Foto: KAI MARTIN

Pustervik, Göteborg.

Publik: Knôkfullt.

Bäst: ”Gateways” är mäktig, men nya ”The defiant one” är definitivt en utmanare.

Sämst: Lite märkliga longörer mellan låtarna emellanåt.

Fråga: När kliver bandet upp på större scener…?

Från peepshowen i november 2021 med första videon till ”Shadowlands”, med ett postapokalyptiskt Göteborg som fond, satte tonen parat med förväntningarna för the Halo Effect. Detta nya band med så rutinerade medlemmar. För med In Flames grundare, och låtskrivare, Jesper Strömblad, hans kollegor Peter Iwers, bas, Daniel Svensson, trummor, och Niclas Engelin, gitarr, tillsammans med Dark Tranquillity-sångaren Mikael Stanne kan det ju inte bli annat. Men också en grannlaga utmaning. De ska ju på något vis visa vad det göteborgska metalskåpet ska stå, utmana sina forna bandmedlemmar i In Flames, samtidigt inte låta som varken som Dark Tranquillity eller In Flames och dessutom visa att de klarar att föra arvet från Gothenburg sound vidare. Det sound och begrepp som de själv skapat och fört ut i världen och som de nu hyllar.

Jag tycker att the Halo Effect snart visade på sin särart, att de klarat sig utan att behöva dra växlar från de andra ovan nämnda banden. Helt klart är att riffkungarna Jesper Strömblad och Niclas Engelin har kli i fingarna, bryggarbröderna Iwers och Svensson är den rytmkombo som med emfas höll In Flames igång under 17 år och gillar att göra det igen. Så kryddan med growlkungen Mikael Stanne på sångtronen. Det kan inte bli fel. Det har inte blivit fel. Det är melodisk dödsmetal i sann Gothenburg Sound-anda.

Men att med driv och energi förvalta detta deras arv på skiva – debutalbumet ”Days of the lost” kom förra året – är en sak. Att lyfta upp det på scen en annan.

Med tre spelningar – Stockholm 16/2, Göteborg 17/2 och Malmö 18/2 – var det alltså dags att visa framfötterna. På hemmaplan blev det på ett Pustervik så utsålt att jag aldrig tror mig ha upplevt så mycket folk. Krattad manege, med andra ord. Men the Halo Effect består av rutinerade herrar som inte tummar på något. Det är bara full effekt som gäller.

Bandet går på bakom en ridå där gruppens logo lyser. Intromusik av en stråkkvartett bjuder in till stämningen. Ytterligare intromusik intensifierar den innan ridån faller och ”Days of the lost” presenteras av ett entusiastiskt band. Det syns och känns att medlemmarna velat komma upp på scen med sin musik, möta sin publik och ta ytterligare kliv med sin musik. Musiken är dov, metalliskt molltyngd och intensiv, men stämning både på scen och i publiken är ogenerat lycklig; kanske dödsmetallens märkligaste paradoxer.

På scen saknas Jesper Strömblad. Med självklarhet är han ersatt av Patrik Jensen (Haunted, med flera), som gör en gedigen insats. Det är helt enkelt en solid spelning, som med kraft slår fast att the Halo Effect strålar som få andra band i genren. Även om det denna kväll är något av underbart är kort. Ja, det finns i dagsläget inte så mycket mer musik än låtarna från albumet att spela. Men ny musik som ”Become surrender” och ”The defiant one” skvallrar om att bandet inte låtit nöja sig. Den sistnämnda kittlar lite extra med sin Rammsteinflört. Det blir alltså mer med the Halo Effect inom kort. Bra, för trots toppklass redan nu låter sig bandet inte nöjas.

Nöjas lät sig inte heller publiken, där delar taktfast ropade efter Jesper Strömblad under spelningen. Till extranumren blev de bönhörda. In kom han för ett livfullt och entusiastiskt inhopp.

Egentligen är det väl bara ett problem. Att de är dessa fem Gothenburg sound-veteraner och -legendarer som ska föra musiken vidare. Var är arvtagarna…?

Låtlista, Pustervik 17 februari 2023

Intro – stråkkvartett

Intro

 1. Days of the lost
 2. The endless end
 3. Feel what I belive
 4. In broken trust
 5. Become surrender (ny låt)
 6. Conditional
 7. The most alone
 8. A truth worth lying for
 9. Last of our kind (extranummer med Jesper Strömblad)
 10. The defiant one (extranummer med Jesper Strömblad)
 11. Gateways (extranummer med Jesper Strömblad)
 12. Shadowlands (extranummer med Jesper Strömblad)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s