”Hundraåringen…” inte helt hundra

Teater

HUNDRAÅRINGEN SOM KLEV UT GENOM FÖNSTRET OCH FÖRSVANN

På farlig uppdrag. Claes Malmberg sliter hårt med samtliga roller – och händelser – i iscensättningen av Jonas Jonassons succéroman ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Foto: PRESSFOTO

Magasinet, Tjolöholms slott

Publik: Snudd på utsålt.

Bäst: De intensiva rollskiftena.

Sämst: Pjäsen står och stampar emellanåt.

Fråga: Hur mår Claes Malmberg efter föreställningen och hittar han till sig själv…?

Att iscensätta Jonas Jonassons roman ”Hundraåringen som klev ut genomfönstret och försvann” är måhända ren och skär galenskap. Att göra den som en monolog med Claes Malmberg där han gör samtliga sjuttielva rollerna…? Ja, det är än värre. Så varför inte.

Claes Malmberg är en estradör som älskar att fylla en scen. Han tar plats även med andra aktörer där och gillar att improvisera och därmed utmana ensemblen i en lustiger dans, som oftast kommer publiken till gagn. Man har med andra ord sälla tråkigt i Claes Malmbergs sällskap.

Jo, han har ju ensamföreställningar tidigare. Är trygg på scen, rapp i munnen och med en svada som aldrig sviker. Men det här är ändå något annat. Här ska han för det första gestalta en hundraåring, vilket sker helt utan överdrivet smink eller klädsel, men dessutom karaktärisera en rad andra personer ur boken.

Med genialt enkel men fantasifull scenografi (Niklas Holtne) och smart kostym (Ulrika Wassén) går det vägen i hart när varje scen. Med en inspirerad, och vilt transpirerande, Claes Malmberg går det också. Han nöjer sig inte med rollskiften utan gör dem med olika röster, rappt och roligt. Så bland karaktärer som Julius Jonsson, Benny, Bulten, Hinken och kommissarie Göran Aronsson får vi – i den ordningen – höra röster som tangerar Sten-Åke Cederhök, Robert Gustafssons dansbandsprofil Roland Järverup, Kalle Moræus, Ronny Jönsson och Leif GW Persson. Totalt gör Claes Malmberg 24 roller (!) och röster.

Jo, han är på hugget och om jag någon gång var orolig för att han inte skulle falla utanför manus, så försvann det snabbt. Han missar inte denna sin paradgren och har sedvanlig och omedelbar kontakt med publiken, bjuder in den och avbryter sin monolog för någon extra utvikning. Allt går i en rasande fart och med en händelseutveckling som vill famna Jonas Jonassons skröna utan att utelämna något. Men ibland står föreställningen och stampar. Repliker tas onödigt om för att skapa en komisk poäng som aldrig kommer.

Jo, det är en grannlaga uppgift att ensam dra den här uppsättningen igenom sina 90 minuter. Claes Malmberg har förvisso till sin hjälp sonen Nicholas Malmberg på scen för scen- och klädbyten, men kapellmästare Benneth Fagerlunds orkester hörs bara som inspelad. Det är en tuff uppgift som nära nog går i mål, men ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” har, som sagt, några ältande passager och lite för mycket rapsodiskt berättande för att hålla ihop historien för att bli helt hundra.

Underhållande…? Jo, det är svårt att undvika med Claes Malmberg på scen.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, Magasinet, Tjolöholms slott, premiär 30 juni

En pjäs baserad på Jonas Jonassons succéroman från 2009.

Regi, manus och scenografi: Niklas Holtne.

På scen: Claes Malmberg.

Kompositör: Benneth Fagerlund.

Musiker: Benneth Fagerlund, piano och kör, Martin Tallström, gitarr, Kalle Moræus, fiol, Hanna Lindblad, sång, och Clara Fagerlund, kör.

Kostym och rekvisita: Ulrika Wassén.

Mask och rekvisita: Tiina Bengtsson.

Specialrekvisita: Lars Carlsson.

Dekorbygge: Hede ateljé, Emanuel Petersson och Adam Roos.

Ljusdesign: Palle Palmé.

Ljuddesign/ljudtekniker: Thommy Eggers.

Scenchef: Nicholas Malmberg.

Sufflör: Nelson Malmberg.

Dockmakare: Steve Axtell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s