Suggestivt då Little Dragon förenas med Danskompaniet

Dans/konsert:

LITTLE DRAGON & GÖTEBORGSOPERANS DANSKOMPANI

!!!!

Suggestiv förening. När Little Dragon möter Danskompaniets dansare skapas ett suggestivt möte.
Foto: DAN OFFERLIND

Göteborgsoperan 22 maj

Bäst: När dans och musik förenas till den helhet.

Sämst: För lite dans i förhållande till låtlistan.

Fråga: Kan det vara det nya konceptet för Göteborgsoperans danskompani att locka en ny publik…?

Little Dragon är ju ett dansband. Deras grooviga, elektroniskt baserade pop med drag och influenser från dubreggaen är smittande. Så idén att låta Göteborgsbandet bjuda upp till dans med några dansare från Göteborgsoperans danskompani som final på operans dansfestival känns logisk.

Men hur skulle det te sig? Musiken är ju fix och färdig, men går alltid att tänja på. Ska det vara nogsam koreografi, utmejslad efter Little Dragons låtar och låtlista? Eller ska det ske i något slags improviserad symbios? Slumpbetonad, vågad, på gränsen…?

Nja, kanske någonstans emellan.

Bandet är i centrum. Uppställda på Operans gigantiska scen som vore det ett rockgig extraordinär. Det är det förvisso. För det dröjer inte lång tid innan bandet får sällskap av dansarna Pascal Marty, Lee-Yuan Tu, Sabine Groenendijk, Christoph von Riedemann och Hiroki Ichinose.

Först in av dem, i ett böljande sjöhav, Sabine Groenendijk. Då har Little Dragons Yukimi Nagano smugit in i flor, som en skepnad, innan hon tagit plats på podiet.

Redan där blir dansen integrerad för att växa ytterligare i ett slags sömlös kommunikation mellan steg, toner, rytmer.

Dansarna går inte på beatet. De jobbar istället som med en akvarell; mjuka penseldrag som fuktar papperet med olika temperament och färger. Allt utifrån musikens kraft, dynamik och suggestion.

Little Dragon gör sin popmusik med lättsam smartness, med ett driv, en uppfinningsrikedom och en känsla för både melodi, arrangemang, rytm och lekfullhet. Över allt svävar Yukimi Naganos expressiva röst som ledigt rör sig utanför och ini låtarna, svävandes fri och samtidigt behärskad. Adderat till detta dansarnas visioner, tolkningar av några av bandets låtar. Det blir bitvis bländande bra med ett underhållande, kaotiskt slut med stolar överallt på scen.

Vi bjuds upp till detta integrerade äventyr på ungefär en och en halvtimme. Hamnar emellanåt i egna, stapplande danssteg (men så är det också svårt att sitta still). Men av bandets låtlista är det egentligen alldeles för lite koreografi. Synd, tycker jag, som gillade den här ambitionen att på plats förena dansarnas kunnande med Little Dragons.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s