Svängigt underhållande

Konsert

DAÐI FREYR

!!!!

Kul. Daði Freyr och hans sidekick Ylva Øyen Brandtsegg bjuder upp till glädje. Foto: KAI MARTIN

Pustervik, Göteborg.

Publik: Utsålt (nära 800).

Bäst: Värmen och svänget.

Sämst: Några longörer för mycket.

Fråga: Hur underbart underhållande hade inte detta blivit även med bandet Gagnamagnið…?

Ni kan storyn. Isländska, 208 centimeter långe artisten, låtskrivaren och musikern Daði Freyr skulle tillsammans med bandet Gagnamagnið kamma hem Eurovision med underhållande, katchiga låten ”Think about things”. Men… en pandemi kom emellan. Den som också sköt upp turnén som skulle landat på Oceanen i Göteborg. Visst, samma konstellation ställde upp för ett år sedan med ”10 years”, hög kvalitet även på den men inte samma sensation, och knep en fjärdeplats. Nya turnéplaner, men även dess skrinlades. Klart att man tappar bort Daði Freyr någonstans på vägen. Åtminstone om jag talar för egen del. För uppenbarligen är det ingen annan som har gjort det. Turnén som startade 25 mars i New York och tuffat vidare genom Staterna sålde snabbt ut där och har gjort så också när den fortsatt i Europa. Alla vill se den charmige, i Berlin boende, 30-årige islänningen tillsammans med sin sidekick, slagverkare och sångerskan Ylva Øyen Brandtsegg. Göteborg gör inget undantag.

Det blir en färgglad påskafton på Pustervik. Nej, Gagnamagnið är inte med. Det är avskalat på scen, men med humor, svängig, elektroniska pop och glatt humör kommer man långt. Väl på scen efter rart uppvärmande Florence Arman, som Daði Freyr skrivit låten ”Sabada” med, dröjer det inte lång stund innan han har den fulltaliga publiken i sin hand.

Daði Freyr trakterar diverse syntar, bas och gitarr tillsammans med sin dator. Det skulle kunna ha blivit stereotypt, men musiken är för smart arrangerad för det. Dessutom är norskan Ylva Øyen Brandtseg en stöttepelare både beträffande musik, energi och utstrålning.

Fullt. Daði Freyr genomför just nu en utsåld Europaturné. Foto: KAI MARTIN

Göteborgspubliken bjuds på en underhållande en och en halv timme, som otippat innehåller version av ”Fågeldansen” som alla ogenerat anammar. För så är det med Daði Freyr, han kommer undan med det mesta. Man må tro att han är en nörd, men han är ett lättsamt geni som vet hur man skruvar på underhållningsknapparna. Han skiftar mellan engelska, isländska och norska i sitt tilltal till publiken. Har en torr humor som är lått att smittas av.

Visst. Jag saknar hans och Gagnamagniðs overaller, töntvarningen och koreografin, som hade suttit som en smäck i enstaka nummer som Eurovisionlåtarna ”Think about things” och ”10 years”. Delar av publiken stod redo för det. Men det fick gå ändå. Dessutom fick ju Basshunters ”Boten Anna” i en egensinnig version. Jo, Daði Freyr kom undan med det också.

Låtlista:

 1. Thank you
 2. Where we wanna be
 3. Kemur Þér ekki við
 4. Shut up
 5. Lag sem ég gerði
 6. Skiptir ekki máli
 7. Clear my head
 8. Somebody else now
 9. Fågeldansen
 10. 10 years
 11. Næsta skref
 12. Feel the love
 13. Sabada
 14. Thinking about things
 15. Boten Anna (extranummer)
 16. Endurtaka mig (extranummer)

En kommentar

 1. Pingback: De firande två | kaimartinblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s