De bästa entusiasterna

Revy:

DUBBELDOSEN – en riktigt glädjespruta

!!!!

Spelglädje. Ensemble i Falkenbergsrevyn kan det där om att delad glädje är dubbel glädje.
Foto: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRAGET

Falkenbergsrevyn.

Falkenbergs stadsteater.

Bäst: Den osvikliga entusiasmen och spelglädjen.

Sämst: Saknar regissör Andreas Sköld på scen.

Fråga: Slår något revygäng Falkenbergsrevyn i klassen Bäst i Sverige…?

5 januari i år. Äntligen premiär. Galaklädseln är framplockad. Siktet är inställt. Efter knöliga covidår ska skickliga Falkenbergsrevyn få underhålla sin publik och jag är en av de lyckligt lottade. Visst. Restriktionerna håller allt och alla på halster. Riktlinjer för hur publiken ska sitta och när var och en ska in – och ut – är stränga. Men ingen premiär utan hinder. Anna Carlsson, den skickliga komediennen, skadar sig dagar innan och få köra första föreställningarna på kryckor. Dessutom, ingen större sak för någon i Falkenberg, men jag drar på mig covid och får stanna hemma.

Men… efter fem föreställningar drar regeringen ned ridån – igen – för Nöjessverige. Falkenbergsrevyn får läggas i malpåse ihärdigt väntande på att åter få stå på scen. Även jag bidar min tid, men när revygänget är snabba ur startblocken, och bara efter en repdag kastar sig upp på scenen 11 februari, är jag desto mer saktfärdig.

Men skam den som ger sig. Av 62 spelade föreställningar med största möjliga utmaning ska det ju gå att pricka in någon. Så varför inte en torsdag i april…?

Det är alltså en intrimmad ensemble jag får se. Ett gäng som kan sina repliker, sin koreografi och som sätter sångerna utan darr på stämma eller manschett. Å andra sidan är Falkenbergsrevyn en samling revyveteraner, som kan sin sak. Bara Daniel Träff är ny och har placerat Andreas Sköld, lika lång som rolig, som regissör. Nå, det går utmärkt det med.

”Dubbeldosen” vilar inte på hanen. Snabbt betar man av både Stefan Löfven och covid för att i fortsatt rask takt svepa över nyhets- och händelseåret 2021. Av bara farten får man också med OS och Nils van der Poels framgångar.

Hyllning. Povel Ramel – 100 år i år – hyllas. Foto: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRAGET

Inget undgår revygänget som med stilsäkerhet blandar humor med väl utvalda melodier till de pricksäkert skrivna texterna. Musikerna Bertil Schough, Bernt Bengtsson, Beppe Wackelin och Karin Hildingsson rör sig lika ogenerat över genrer och smarta arrangemang som de kliver in i olika nummer som humoristiska karaktärer. Hela ensemblen har vässade röster och sätter stämmor med bravur. Ta bara Povel Ramel-potpurriet och à capella-hyllningen av Abba i främsta Real Group-klass.

Att gänget sedan överraskar med att i ”Rauka rör” – om Cementas kalkbrytning i Slite på Gotland – välja Daði Freyr and his band Gagnamagniðs låt ”Think about things” som låt och koreografisk inspiration är rent genialiskt. Den låt som, enligt mitt tycke, skulle vunnit det Eurovison i Rotterdam 2020 som aldrig blev av.

Galet roligt. Ewa Roos och Eva Rydberg…? Nej, ”Rena rama ding dong” görs kärleksfullt av Linnéa Lexfors och Anna Carlsson. Foto: BO HÅKANSSON/BILDBYRÅN

Nu stannar det inte där. Padelvurmen i Sverige blir med ”Joddlarkärlek” till ”Padeljoddel”, en rasande skicklig – och rolig – tungvrickande sång. Anna Carlsson och Linnéa Lexfors hyllar Ewa Roos och Eva Rydberg och deras ”Rena rama ding dong” där den förstnämnda fullkomligt excellerar i en spastisk, gymnastisk röst- och porträttlik Rydberg mot den mindre mobila Roos i Linnéa Lexfors version.

Mycket musik i enastående nummer – jag räknar till nära 60 låtar! – och underhållande sketcher under knappt två timmar. Makalöst skickligt och mycket roande. Visst, vi – i synnerhet jag – fick vänta på Falkenbergsrevyn. Men det var det värt.

Fotonot: Falkenbergsrevyn spelas till och med 23 april.

Falkenbergsrevyn

Regissör: Andreas Sköld.

Koreografi: Emil Söder.

Kapellmästare: Bernt Bengtsson.

Scenografi, ljus- och produktionsdesign: Fredrik Dillberg.

Peruk och mask: Tiina Bengtsson.

Kostym: Caroline Eriksson.

På scen: Anna Carlsson, Bernt Bengtsson, Beppe Wackelin, Bertil Schough, Daniel Träff, Håkan Runevad, Karin Hildingsson, Lena Petersson och Linnéa Lexfors samt scentekniker Karin Svensson i enstaka nummer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s