Från Hanhals till NHL på några säsonger

6 januari 2019 var en vän till mig och jag nere i Kungsbacka för att se Hanhals möta Huddinge i division 1. Han har kopplingar till både staden och laget. När han bjöd med mig var det självklart, mitt hockeyintresse är stort. Det var ju dessutom lite extra kittlande att i hemma laget stod Frölundatalangen, på lån, Arvid Söderblom. Han hade då fått göra något inhopp i kassen i Frölundas A-lag, men då i matcher där laget hade varit på deken. Orättvist, kan man tycka. Nu skulle han gnuggas extra, som den 19-åring han fortfarande var, i A-lagshockey om än några divisioner längre ner i den svenska hockeyhierarkin.

Mot NHL. Arvid Söderblom i Hanhals 6 januari 2019. Foto: KAI MARTIN

Det ska väl sägas att Frölunda inte är kända för att odla sina målvaktstalanger. Få är de som gått vidare till några högre höjder och definitivt inte så som exempelvis Brynäs och Luleå har klarat av. Någonstans kan jag förstå att detta måste ha skavt hos Arvid Söderblom, som valde att hoppa av Frölunda för Tingsryd i hockeyallsvenskan säsongen 19/20 där han spelade 32 (av 52) matcher med en räddningsprocent på 92,4 och snitt på 2,38 insläppta mål per match. Det är inte illa, för ta i beaktande att han spelade i ett lag som kom tia i serien och där förlusterna var fler än vinsterna, precis som de insläppta målen dominerade mot de gjorda. Men förre Frölundamålvakten, målvaktstränaren Mikael Sandberg drillade sin adept med framgång och kvaliteten gick inte SHL-lagen förbi. Dock inte Frölunda, utan Skellefteå AIK, som knöt honom till sig för säsongen 20/21. Det blev lite färre matcher (22), men också färre insläppta mål med i snitt 2,03 och en förbättrad räddningsprocent, nu på 92,2. Under säsong fick han också möjlighet att möta sin lillebror, som är väsentligt längre än 190 cm långe Arvid Söderblom, Elmer Söderblom när SAIK ställdes mot Frölunda med fördel Skellefteå.

Trots att han inte matchades så flitigt väckte uppenbarligen hans spel vidare intresse. Till säsongen 21/22 knöts han till Chicago Blackhawks organisation. Inledningsvis har det väl varit lite kärvt med blott nio matcher i AHL-laget Rockford Iceogs. Under de matcherna har han haft en snitt på insläppt på 3,15. Men en räddningsprocent på 91,5 har visat att han hållit stången mot anstormande motståndare. Till det ska sägas att det är en rejäl omställning att få från spel i rinkar med europeiska mått mot de transantlantiska. Skotten kommer snabbare, hur alla möjliga vinklar och vrår, farten är betydligt högre och situationerna intensivare. Ett väl intrimmat spel hemma i Sverige kanske inte alls passar i USA och Kanada.

Efter nyår fick emellertid Arvid Söderblom chansen när tredjemålvakten Colin Delia blev utbytt efter en period mot Nashville. Förlust med 1–6, 15 räddningar, tre insläppta visar kanske mest att Chicago är ett lag utan organiserat spel än på målvakterna inkompetens. I söndagens match mot Calgary fick han förtroende från start. Noterbart att stjärnmålvakten Marc André Fleury, nyligen tillbaka efter funnit på lagets covid-lista, var placerad på bänken. Söderblom före ”Flower”, alltså. I andra kassen stod Jacob Markström, Sveriges nu främste keeper i NHL.

Det blev en intensiv match för Hovåskillen, men han spelade bitvis strålande. Tyvärr kunde han konstatera att hans lag missade i passningar, positioner och försvarsspel på ett ibland hårresande sätt. Efteråt fick han, trots 1–5 på hemmaplan, beröm av sin coach Derek King på den efterföljande presskonferensen.

Ja, det är klart. Han pepprades med 41 skott (24 skott bara i den andra perioden), släppte fyra (ett gjordes i tom kasse), räddade frilägen mot bland andra Mikael Backlund, snöt en straff och stod upp när de andra i laget föll.

Mot nästa match, den mot Colorado, är det emellertid klart att Marc André Fleury står. Han som innan årsskiftet hystade in sin femhundrade vinst i NH.

På några år har alltså Arvid Söderblom gått från Frölundas juniorverksamhet via spel i division 1, hockeyallsvenskan och SHL till NHL. Onekligen imponerande.

Så det är inte utan stolthet jag bär hans forna, vita Frölundatröja när jag spelar med lagets oldtimers.

2 kommentarer

 1. Anna Karin Laurenius Kohle · januari 13, 2022

  blev jag när jag fick se dig på Antikrundan i all din härliga flärd, energi, glädje och klokskap!! Sååå roligt och du är bara för skön! Hoppas livet lever väl med dig och de dina. Kram från Anna Karin på TRR

  Med vänlig hälsning Anna Karin

  Gillad av 1 person

  • Kai Martin · januari 13, 2022

   Tack. Så trevligt att höra ifrån dig. Allt bra med mig normalt sett (sänkt tillfälligt av covid, men har väl kommit lindrigt undan efter tre doser). Blev farfar hösten 2020 och är med mitt barnbarn varje torsdag (då vi är friska) sedan i höstas. Läs mer om Tjolöholmdagen här:

   https://kaimartinblog.com/2021/09/04/en-dag-en-vardering/

   Kramar

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s