Hej mitt snöröj i vinterlandet

Set är vackert då snön faller. Vi är inte bortskämda med det på västkusten i allmänhet och i Göteborg i synnerhet. Framför allt inte att snön ligger kvar, att det är minusgrader och att mängden snö späs på med några centimeter efter nya snöfall. Så vi har rikliga mängder, just nu och i några dagar innan kung Bore tröttnar och släpper fram herr Slask.

På gatan där jag bor får fastighetsägarna på egen hand stå för snöröjningen. Sedan några år är det dessutom en tjänst som man inte kan beställa inom kommunen. Alltså är det en firma som engagerat sköter uppdraget och skottar trottoarer gåvänliga. Kommunen är lite mer saktfärdiga, det syns framför allt på de trottoarstumpar som till kommunen, som vid lekplatser. Där blir det inte skottat alls.

Det kan tyckas märkligt, men det är som om de är meter mark inte finns med i planeringen för snöröjning.

Gällande gatorna är det en annan femma. Där stormar traktorer med vägplogar fram och skottar upp den av entreprenörens renskrapade trottoarer. Vid korsningar, där gående behöver kommer fram, barnvagnar och, ja, gud förbjude, rullstolar smart äldre med rollatorer, byggs det snövallar. Väg ut eller in i mina kvarter blir en gymnastisk promenad. Bron som leder mot spårvagnshållplatsen är snyggt skottad med plats för både gång- och cykeltrafik. Men övergångsställena…? Nej. Trapporna nedför – och uppför – till/från spårvagnshållplatsen är inte rengjorda alls. Folk får glida ner hängandes i räckena i en desperat manöver. Den sluttande kurvan för barnvagnar (kanske rullstolsburna, men den är väl brant) är inte skottad alls.

Jag förstår att snöröjningen har ett tajt schema. Det ska gå undan och ingen är nöjd. Men jag undrar ibland om det finns ett tänk utanför snöboxen; hur rör sig fotgängare, hur vill cyklister ha (inte cykelbana som möts av en snövall upplogad för bilar)…?

Äldre ställs på undantag. Handikappade ska vi inte tala om. Föräldrar med barnvagnar kan glömma sin promenad. Det är naturligtvis inte bra.

När jag var ung och bodde i samma område som i dag, fraktades snön bort för att samlas på hög vid de lekplatser som fanns. Snövallarna försvann till fromma för de som skulle ta sig fram. Nu kivas den av fastighetsägarna inhyrda firman med kommunen. Först rent på trottoarerna. Sedan gatorna, där snön hamnar på trottoaren i tjocka vallar. Smart? Nej.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s