Åh, vilket party! Äntligen premiär för ”Mamma Mia – the party”!

Show

MAMMA MIA – THE PARTY

!!!

Kulturbärare. Sussie Eriksson medverkade i musikalen ”Mamma Mia!” och har även en ledande roll i ”Mamma Mia – the party”. Foto: KAI MARTIN

Rondo, som förvandlats till Nikos Taverna, Göteborg

Bäst: Onekligen Mija Folkessons version av nya Abba-låten ”Don’t shut me down”, som Björn Ulvæus presenterade på plats.

Sämst: En förvånansvärt blyg publik som det tog tid att få igång.

Fråga: Michalis Koutsogiannakis i rollen som Nikos, som också spelar i Håkan Hellström-musikalen med premiär i kväll 9 oktober. Hur orkar karl’n…?

Så blev den äntligen av, premiären av Rondos storsatsning på ”Mamma Mia – the party”. Krogshowen som blev en fundamental succé när den spelades på Tyrol i Stockholm med 800 föreställningar under fyra år. Ett och ett halv år för sent kunde Rondo, nu förvandlat till Nikos Taverna – ett imponerande ombygge av de anrika göteborgska showlokalerna – slå upp dörrarna.

Jo, det låg förväntan i luften hos de 500 gästerna. Och, nej, ingen behövde gå därifrån besviken. För här bjöds på ett Abba-bonanza med grekisk touch, en meny med grekiska rätter och – ja – ouzo som fördrink.

Showen är en integrerad del upplevelsen under kvällen. Här finns ingen egentlig fast scen. Istället rör sig musiker, dansare och huvudaktörerna fritt i rummet från golv till – ja, snudd på – tak. Det blir händelserikt, upplevelserikt och det gäller att som publik hänga med i turerna.

Storyn är trivial. Grekiske Nikos har mött svenska Kicki under inspelningen av ”Mamma Mia!” på ön Skopelos och blivit ett par. Tillsammans driver de Nikos Taverna och till det underhållning med Abbas låtar. Nikos dotter Konstantina blir förälskad i svensken Adam, som jobbar som bartender. En kärlek som är no, no för Niko, men framför allt för hans mamma. Bäddat för intriger och för fördomar om greker respektive svenskar. Den som önskar sig djup i historien göre sig icke besvär. För här är det lättsamt och roande rätt igenom, men inte desto mindre en ambitiös uppsättning. Manusförfattare Calle Norlén vet att balansera sin dialog på rätt sida skämskudden och regissör samt tillika koreograf Roine Söderlundh har valt att effektfullt fylla varje vrå av salongen med händelser. Skickligt.

Självklart är Abbas musik den spinnande röda tråden, den som förklarar varje scen i föreställningen. Kvällen går med en rasande fart och plötsligt är det över, men inte utan dans för publiken. Dessutom fick publiken se sig snuvad på allsång med ”Waterloo”. Det såg Björn Ulvæus på plats till. Istället introducerade han nya Abba-låten ”Don’t shut me down” där musikern och sångerskan Mija Folkesson gjord en stark version.

Under hösten på Rondo… förlåt, Nikos Taverna, rullar ensemblen på i olika team. Förståeligt. Det här är en show som kräver fullständig närvaro under alla de timmar den framförs. Det gör också att den ena kvällen inte blir den andra riktigt lik.

Men under premiärkvällen är det tydligt vilken betydelse skickliga Sussie Eriksson gör som kulturbärare för ”Mamma Mia – the party”. Hon som också medverkade i den svenska uppsättningen av musikalen ”Mamma Mia!”. Annars är det en ensemble, som tillsammans med musikerna, sliter hårt utan att jag riktigt hittar någon självklar stjärna. ”Mamma Mia – the party” är istället en show där alla ska med och synas lite lagom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s