Hockeyhaveri

Jag drar runt min målvaktstrunk i olika arenor/ishallar i Göteborg och får därmed besök en räcka omklädningsrum på köpet. Lägg till det att jag haft förmånen att få spela inte bara i hemområdet utan också gästat hallar runt om i landet, i Norge, Danmark, Finland, Island, England, Skottland, USA och Kanada.

Förhoppningsvis finns det ju ett tänk när man bygger en hall som ska omfatta en isrink. Men ibland undrar jag om de som ritat ens har de mest elementära kunskaper om sporten. Som Angered arena, som blott har några år på nacken och som förutom simhall alltså också hyser en modern, fin rink inhyst i en hall i det stora sportkomplexet nära Angered centrum.

Felplacerad. Placeringen av Angered Arenas entré är tokig, långt från p-plats. Dessutom är omklädningsrummen till ishallen för trånga för ishockeylag. Foto: KAI MARTIN

Inledningsvis: man bygger inte ett sportkomplex av Angered Arena där huvudentrén är placerad, riktigt, långt från parkeringen. Då har man ingen aning om hur mycket trunkar väger när man fraktar dem till arenan, än mindre hur mycket de väger efter ispasset. Trappor? Tack, det undviker vi gärna. Kungälvs ishall Oasen är skräckexemplet med den lång trappa ned till omklädningsrummen. Men det finns också en till ishallen i Angered Arena. Inte bra. Framför allt då huvudentrén inte längre är för ishockeyspelare, som förpassats (kanske bara under pandemin, men fortfarande är det så) till bakdörren. Förvisso närmare ishallen, men med en trappa upp och ännu längre bort för ishockeyspelare sett från parkeringen.

Omklädningsrummen? Ja, här är det definitivt inte så att Göteborgs ishockeyförbund kan ha pratat med arkitekterna eller vice versa. De är långa och smala och blir därmed trånga, vilket i sin tur inte för dem funktionsdugliga för sporten ishockey. Hur tänkte man där…? Det är dessutom inte första gången arkitekter visar på dåliga sportmannasinne. De ”nybyggda” omklädningsrummen i Rambergsrinken gjordes för fotbollslag då de byggdes för knappt 20 år sedan. Varför…?

Nu ska Isdala, ishallen i Kortedala, försvinna till förmån för en ny ishall vid Kviberg där GIK ska husera. Det ska, vad jag förstår, blir två rinkar i samma byggnad. Bra. Isytor behövs. Men jag hoppas innerligt att det blir en arkitekt med insikt i sporten som ritar faciliteterna, så att hallen blir praktisk för utövarna. Samma sak när Slottsskogsrinken försvinner för ny ishall. Som det har blivit i Angered Arena är direkt pinsamt. Att upprepa liknade misstag är förkastligt.

Plushallar i Göteborgsområdet:

Kungsbacka ishall – ett föredöme. Spatiösa omklädningsrum till den stora hallen, något mindre till den lilla. Lätt att komma till och från. Flera ingångar för de aktiva.

Frölundaborg – en klassarena. Lätt att komma in och från. Bra och stora omklädningsrum med plats för de aktiva.

Marconihallen – lätt att komma in och ut från parkeringen, några stora omklädningsrum, men också några som är för små. Det kan bli trångt vid cuper och träningscamper när lag/spelare ska komma in respektive ut från omklädningsrum/arenan.

Minushallar i Göteborgsområdet:

Angered Arena – ”kilometer” från p-plats till entrén, ännu längre till bakdörren som nu används till ishallen. Trånga omklädningsrum.

Oasen – Kungsälvs ishall bjuder på en brant trappa ned till omklädningsrummen, som förvisso har hyfsat generösa ytor. Det är väl ok att släpa trunken nedför trappan, men uppför…? Hu!

Rambergsrinken – nybyggnationen av omklädningsrummen för knappt 20 år sedan gav plats för fotbollslag; inte för hockeydito.

2 kommentarer

 1. Thomas · oktober 7, 2021

  Oasen har faktiskt 2st ingångar, en med trappan du nämner men också en utan trappa med ingång från andra sidan så man slipper bära.

  Gilla

  • Kai Martin · oktober 7, 2021

   Tack. Det är ju en bra bit från parkeringen och inget man skyltar med. Dessutom, entrédörren som saknar en tryckknapp för automatiskt öppnande. Nä, har har man inte tänkt ett varv extra. Men lika illa som Angered Arena är det ju inte.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s