Förlösande skratt

Buskis:

SOMMARBUSKIS

!!!

Skratt i sommar. Med ”Sommarbuskis” firar Vallarnas friluftsteater 25-årsjubileum. Foto: BO HÅKANSSON

Vallarnas friluftsteater, Falkenberg

Med: Stefan Gerhardsson, Siw Carlsson, Annika Andersson, Jojje Jönsson och Mikael Riesebeck samt Yvonnes Kusiner.

Bäst: Vad väljer man mellan Annika Anderssons subtila komiska prestationer, Mikael Riesebecks underbara överspel eller Siw Carlssons rockklös…?

Sämst: Tajmingen, men det är inte så konstigt.

Fråga: Hur mycket pallar Siw Carlsson…?

Det är i Falkenberg det händer. Åtminstone om man vill uppleva underhållning från scen. Inte mindre än tre scener är igång: Falkenbergsrevyns ”Bäst of” i Hwitans trädgård, Teatergläntans uppsättning av ”Bröderna Lejonhjärta” och då 25-årsjubilerande Vallarnas friluftsteater.

Jo, det finns ett sug efter föreställningar och bara till ”Sommarbuskis” på Vallarna, en hastigt ihopsatt föreställning då lättade restriktioner medgav detta, blev biljettrycket högt. Uppsättningarna på Vallarna har blivit en självklarhet för många, ett sätt att fira sommar, att hålla tradition och få skratta åt sådant som är lätt att skratta åt. Så det är klart längtan har varit stor.

Här bjuds på ett axplock av figurer som passerat revy på scenen nere vid Ätran: Olvert, Augustina, Dag-Otto, Blyge Örjan och Rakel  ser åter dagens ljus. Men det är Rakel (Annika Andersson) och ivrigt mumlande Lennart (Mikael Riesebeck) som startar 25-årskalaset. Oblygt tar paret plats längst fram, fäller ut sina campingstolar och inväntar föreställningens start. Enkel, effektiv humor, som åtminstone landar väl hos mig.

Men det är ju i förstone på scen som det händer och här spänns bågen både slappt, högt, vitt och brett. Precis så som det ska med buskis. Stefan Gerhardsson är, som förstås hela ensemblen, i sitt rätta element, där han och Krister Classon en gång startade: med gitarr, musik och en rejäl portion grov humor under läppen. Det är svårt att värja sig. Somligt tramsigt, en del listigt, annat på pricken och allt som oftast under bältet med ett dundrande friskt humör.

Nej, man får inte vara fin i kanten när det bjuds upp till humor på Vallarnas friluftsteater. Här vädras det mesta på det mest oförargliga sätt.

Annika Andersson kliver in och ut ur roller i ständiga kläd- och perukbyten och är alltid så effektivt komisk med sitt subtila spel. Mikael Riesebeck ägnar sig åt övertygande överspel på ett sätt som man inte annat kan än älska. Vilken komiker han är! Jojje Jönsson vädrar, till publiken förtjusning, sin Dag-Otto, men har så mycket mer att bjuda. Siw Carlsson mullbänkarnas primadonna, en komedienn som är grov i mun med osviklig tajming och fullkomligt rasande rolig i sin vilda Jerry Williams-rock’n’roll. Att hon orkar, gamla damen!

”Sommarbuskis” är underhållning för stunden, en paus i vardagen, ett skratt som förlänger livet. Och, som det heter, delad glädje är dubbel glädje. För det finns ingen tvekan om att publiken längtat lika mycket som artisterna och musikerna på scen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s