Proppen ur, Zibanejad

Det har ju gått att ta på hopplösheten. Att läsa uppgivenheten i ögonen. Se hur kroppen liksom kommer de där ögonblicken, hundra-, ja, tusendelarna, för sent in i situationer. Hur allting har krupit upp från tentaklerna till hjärncellerna och skapat oreda. Det är nu kanske inte så konstigt. New York Rangers svenske forwardstjärna Mika Zibanejad drabbades av covid och har fått kämpa för att komma tillbaka, tappade där både vikt, styrka och självkänsla. Det magiska trollspö han hade när NHL stängde ner för ett år sedan har förvandlats till en käpp att hålla balansen med. Då, när han i hemmamatchen mot Washington, gjorde fem mål i en och samma match. Nu, när han knappt mäktat med ens några passningspoäng och knappt några mål (innan nattens match mot Philadelphia Flyers hade han mäktat med tre mål och åtta assist jämfört med förra säsongen då han, innan allt släcktes ned, gjorde 41 mål.

Men steg för steg med ett tålamod som fått kliva in där självförtroendet och självkänslan saknats har han hittat tillbaka.

Så mot Philadelphia Flyers blev det proppen ur och på vilket sätt. Rangers hade en 2–0-ledning inför andra perioden. De klev ur densamma med 9–0, efter alltså ha gjort sju mål i en och samma period. Till saken hör att Mika Zibanejad då kunde notera tre mål i ett äkta hattrick och dessutom tre assist. Något som är NHL-rekord. För detta har skett endast en gång i proffsligan hundraåriga historia, då New York Islander legendar Bryan Trottier gjorde denna bedrift mot just Rangers, december 1978. Strongt.

Mål- och assistfest. Mika Zibanejad blev historisk i matchen mot Philadelphia Flyers inatt.

Lägg till detta att New York Rangers saknade sitt ledarteam, då David Quinn med assistenter isolerades inför matchen i enlighet med NHL:s covid-protokoll. Istället fick Hartford, Rangers farmarlag i AHL, hastigt ställa upp med sina coacher med Kris Knoblauch i spetsen och med bland andra assisterande general managern Chris Drury som assistent.

Matchen…? Nja, det var inget skönspel. I första perioden begick Rangers misstag som kunde kostat dem dyrt, men målvakten Alexander Georgijev räddade laget och fick slutligen, inte utan slit och högoktaniga räddningar inkassera nollan. Men det var i andra perioden som Philadelphia Flyers kollektivt gick bort sig och lämnade sina målvakter, Brian Elliott (fem insläppta) och Carter Hart (fyra) i sticket.

Det gav Rangers utrymme för lekstuga där alltså Mika Zibanejad excellerade med både mål- och assistexplosion. Förhoppningsvis släpper det för den snart 28-årige stockholmaren. För anspänningen har tärt. Inte så konstigt då att forwardkollegan Chris Kreider gav svensken en björnkram efter det första målet.

Hockeykärlek. Chris Kreider kramar om Mika Zibanejad efter hans första mål.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s