Viva Villa!

Det kunde varit den första matchen av två möjliga för viktoria Villa den här helgen. Men på grund av att både Sandvikens och Villas respektive herrlag har drabbats av covid-19 har SM-finalen skjutits upp till påskhelgen och semifinalserien avgörs i veckan. Så än så länge oklart om det blir en utmaning för Villas herrar mot AIK, som ju byggt upp ett vasst team av veteraner och ivriga yngre spelare; laget som redan tidigare slog ut förra årets segrare i SM-finalen, Edsbyn.

Men Villas damlag hade, efter en rekordsvit under säsongen utan en enda förlust, tillskansat sig en plats i dam-finalen. Mot Västers SK Bandy. Det rutinerade laget som bjöd upp till en sensationell SM-final förra året. Då då de på nolltid vände på kuttingen och snöt åt sig segern mot ett snopet Skutskär, som glömde knyta ihop säcken. Bandypropaganda i sin prydno.

I år färska elitlaget Villa, som envetet och lika målmedvetet siktat mot att vara ett topplag att räkna med, precis som herrarna. Det har alltså gett resultat. I lagets första final ställdes alltså ett lag utan större rutin (som lag innehåller Villa förstås rutinerade spelare) mot ett som har erfarenheten.

Det blev sprudlande bandy i ett, inledningsvis, hisnande tempo.V

V som i viktoria. Villa vann sitt första SM-guld för damer.

I sjunde matchminuten tog Villa, lite logiskt med tanke på bollinnehav, ledningen på hörna, ett distinkt skott av Julia Wallgren. Men om någon trodde att det skulle rinna iväg, så hade man glömt berätta detta för Västeråsspelarna. Snyggt täppte laget till på kanterna, omöjliggjorde för Villas flinka spelare att få tid med boll och komma runt. Det blev ett intensivt ställningskrig som samtidigt inte saknade chanser.

Så logiskt då Västerås i den trettonde minuten via Charlotte Selbekk kvitterade med ett lurigt långskott.

Det var en kamp inte bara mellan två finalsugna lag utan också mellan Villas målvakt Pernilla Elardt och Västerås Isabelle Larsson, med storspel från båda. Den senare fick visa sin kvalitet när Villa fick skott, en snygg benparad rädda 2-1 där, men tyvärr rakade Lisa Östman in bollen på returen.

Det var en jämn batalj, som det ska vara i en SM-final. Villa rykte ifrån, men aldrig längre än med ett måls överläge. För Västerås åt sig hela tiden ikapp. Följaktligen blev Villas 3–2-ledning i halvtidspausen kvitterad i andra halvleks början. Men om tempot hade gått ned sista kvarten i första halvlek gav det inte Västerås någon fördel i andra. För plötsligt blev spelövertaget större för motståndarna. Villa dominerade med ett lugn som övertygade. Där Västerås tidigare täppt till gavs nu öppningar, samtidigt som chanser gavs och togs till Villa gjorde 4–3 på en hörna som Matilda Svenler utnyttjade i 75:e minuten. Så följde 5–3 som senare blev den definitiva punkten i matchen med 6–3 i 90:e minuten. De tre tilläggsminuterna räckte inte till för Västerås för att skaka Villa som kunde inhysta sitt första SM-guld för damer.

I semifinalen mellan herrlaget och SAIK avgick Villa med seger (9–2). Därmed tar Villa ett steg närmare ytterligare en SM-final.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s