Överlägset i allt utom mål

Det är ju inte utan att man blir imponerad av Österrikes målvakt Sebastian Wraneschitz. 6–65 i skott, bara fyra insläppta. Bristande effektivitet av juniorkronorna…? Både och, får jag nog säga. Sverige drev på för att hålla tempo och locka Österrike i försåtliga fällor. Men alplaget hade kammat sig väsentligt efter att ha blivit överkörda av USA i inledningsmatchen och förlorat med 11-0.

Då kunde man ju tycka att Sverige, efter den övertygande vinsten mot Tjeckien (7–1), skulle dominera inte bara spelmässigt utan också i antal gjorde mål i JVM:s andra match. Men nu är inte sport någon matematik med helt givna resultat.

Matchen Österrike–Sverige påminde en del om Tjeckien mot Ryssland. Ett stabilt försvarsspel, spelare som ligger i linje som göra att det blir hyfsat lätt att blockera skott, ett boxutförsvar där motståndarna tvingas till hörnorna och där skotten kommer från vinklar som är tämligen enkla för en modern målvakt att ta. Statiskt och effektivt försvarsspel. Statiskt och ineffektivt anfallsspel.

Skillnaden var förstås att Österrike inte hade något anfall, inga blixtrande kontringar som sitt norra grannland Tjeckien. Det vittnar matchen mot USA om med noll mål gjorda. Det vittnade matchen mot Sverige om, med lika sorgligt resultat.

Så Sverige vinner med 4–0 efter att ha spelat ut motståndarna, men egentligen aldrig riktigt utmanat. Disciplinen hos österrikarna var häpnadsväckande över 60 minuter. Normalt sätt brukar den tryta med orken, men här höll laget motståndet stången. Samtidigt är juniorkronornas spel en smula för saktfärdigt och omständligt med för få direktskott, för lite distinkta sidledspass och för få som verkligen vill in och stöka framför mål. Man lyckas allt för sällan dra isär det där kompakta försvaret, vilket bara ger ett mål – Lucas Raymonds 4–0 – där sidledsspelet ställer både försvaret och duktige Sebastian Wraneschitz. Istället är det Noel Gunlers fruktade bössa som ger två mål, precisionsskytte à la Elias Pettersson, oerhört svårt för en målvakt att ta.

Positivt ändå att Sverige orkade trumma på, trots bristande utdelning. Positivt också att Lucas Raymond fick göra sitt första mål i turneringen. Och, förstås, positivt att han kom tillbaka efter sargkraschen i andra perioden.

Österrike–Sverige 0–4 (0–1, 0–2, 0–1)
Målskyttar: Noel Gunler 2, Simon Holmström och Lucas Raymond,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s