Platt fall för Ryssland

Det är ju förstås en av jul- och nyårshelgernas verkliga höjdpunkter när JVM i ishockey drar igång. Trots pandemi lyckas de kanadensiska arrangörerna ro turneringen i hamn. Åtminstone så här långt. Vis av erfarenheten från Stanley Cup-slutspelet i somras/höstas får lagen leva och agera i en bubbla; arenan med flera isar och hotellen är där man häckar. Tufft, förstås, för rastlösa juniorer. Men samtidigt vet lagen vad som gäller och utgår från det.

Sverige inledde, efter coronaorskade omständigheter som gjorde att juniorkronorna inte fick någon träningsmatch, mot tjeckerna och vann snyggt med 7–1. När nu Tjeckien skulle ställas mot Ryssland, som haft sitt lag samlat i över en månad och trimmade spelarna samman i Karjala Cup, var det en förväntad utspelning som väntade. För så övertygande har det ryska laget spelat.

Så trummade ryssarna på de första tio innan tjeckerna började stabilisera sitt spel och balansera det inledande övertaget. Tjeckerna samlade styrkorna i mittzon och var sedan i försvarsspelet solida och lyckades boxa ut förbryllade ryssar. Det var något av hjärnornas kamp där man tycker att Rysslands meriterade coach Larionov skulle ha klarat att dyrka upp det hermetiska täta tjeckiska försvaret. Men det blev inte så. Trots ett massivt övertag rent spelmässigt stack Tjeckien upp i farliga kontringar och skottmässigt var det jämnt fördelat lagen emellan.

I andra periodens slut lyckades just en kontring avgöras till tjeckernas fördel. Då hade ryssarna pressat tungt utan att lyckas skapa egentligen en enda riktigt vass chans. Men… Jakub Rychlovsky tog alltså med sig pucken i en snabb omställning, drog med sig bevakningen från de ryska försvararna, tittade påpassligt upp för att finns Filip Koffer med både blick och puck, som direktsköt förbi ryske målvaktstalangen Askarvo. 1–0. Väldigt vackert.

Det fanns ju förstås en period till att spela på för ryssarna för att vända på kuttingen. Men laget spelade runt utan effektivitet. Istället är det återigen via en patenterad tjeckisk kontring som matchens och tillika tjeckernas andra mål kommer via Martin Langs klubba.

Tjeckerna håller ifrån ett alltmer håglöst Ryssland, som aldrig klarade att dyrka upp Tjeckiens försvarslås och JVM:s första skräll var ett faktum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s