Varning på stan för folkfest med folkpensionär

Show:

VARNING PÅ STAN NU MÅR KUNG I BAREN ILLA IGEN

!!!

uggla_NS-5538

På hugget. Magnus Uggla bjuder på fullt ös i sin show på Rondo.

Foto: NADJA SJÖSTRÖM

Rondo, Göteborg.

Publik: Utsålt.

Bäst: Energin.

Sämst: Distansen.

Fråga: Vad hände med ”Bobo Viking”…?

Med ”Hallå! Popmusik, kickar å kläder”, den musiksatta monologen från 2016, klädde Magnus Uggla av sin karriär – och liv – in på bara skinnet, öppnade sin själ och sitt hjärta och gav en inblick som var fascinerande, intim, uppriktig och skakande bra. Bland självbiografiska föreställningar som svenska artister gjort senaste åren rankar jag den som en av de absolut bästa.

När han nu kommer åter till Göteborg för en längre spelsejour är det inte med något allvar eller blottläggelse. På Rondo är det fullt ös från start till mål, ett hitpaket som det slår gnistor om och där varje låt har fått en inramning som nära nog är som gjord för en musikal. Det är nämligen helt enkelt så att här bjuder Magnus Uggla inte enbart på sin låtparad med sig själv i fokus, utan släpper fram ensemblen att sjunga den tillsammans med bandet. Det ger en snygg twist och något slags storytelling tufft paketerat med Rikard Bergqvists drivna manus. För ska det vara Magnus Uggla på sitt bästa, mest ironiska och raljanta humör måste det gå med både finess och fart. Så är det med ”Varning på stan nu mår kung i baren illa igen”.

Efter en suspekt inledning med en speaker med rysk brytning (oklart varför), som ger direktiv inför showen (inga foton eller filmande, till exempel), är det gasen i botten.

”Varning på stan” kommer ogenerat tidigt och sedan ökar Magnus Uggla. Han jävlas med alla men glömmer för den saken inte bort att jävlas med sig själv. Denne pensionär, åtminstone i ålder, har inte tappat bettet, bjuder upp till oförskämdheter och slänger sig med välriktade skämt till högt och lågt med lika glatt humör.

uggla_NS-5496

Underhållande. Magnus Uggla kör gasen i botten. Foto: NADJA SJÖSTRÖM

Nej, det är sannerligen inte svårt att ha kul en sådan här afton. Tillsammans med en vältrimmad orkester och en följsam och utmanande ensemble är det mycket för örat och ögat.

Men samtidigt kan jag sakna något att bottna i. Som om den där föreställningen för tre år sedan var en bekännelse som han inte längre vill kännas vid. Dessutom önskar jag lite bättre publikkontakt. Han som krattar manegen för en artist som Ola Salo håller lite onödigt på distansen. Lika njuggt – och faktiskt antikt – är det också att inte tillåta publiken att filma och fota för att sprida på sociala medier. Där han han en hel del att lära av sin adept Ola Salo.

Magnus Uggla: Varning på stan nu mår kung i baren illa igen, premiär, Rondo 26 september.

Medverkande: Magnus Uggla, Sara Englund Cahling, Olivia Knyta Fernandez, Jesper Sjöberg och Fredrik Lexfors.

Band: Richard Nilsson, kapellmästare, klaviatur, gitarr och sång, Annika Grandlund, trumpet, horn, saxofon, slagverk, keyboard och sång, Charlotte Centervall, gitarrer, munspel och sång, Anders Nygårds, fiol, gitarrer, keyboard och sång, Ulric Johansson, elbas, kontrabas och sång, och Marcus Liliequist, trummor, slagverk och sång.

Regi och manus: Rikard Bergqvist.

Koreografi: Siân Playsted.

Scenografi och kostymdesign: Tomas Sjöstedt.

En kommentar

  1. Pingback: En dag på mässan | kaimartinblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s