VärdiGT men inte vemodiGT

Konsert:

GYLLENE TIDER

!!

Gyllene Tider uppträder på Nya Ullevi under sin avskedsturné.

Trevligt farväl. Gyllene Tider tackar för sig. Foto: THOMAS JOHANSSON

Ullevi, Göteborg

Publik: 54340.

Bäst: Kraften i ”Gå och fiska!”.

Sämst: När ljudvolymen inte övertrumfar sorlande tjötrövar är det något fel.

Fråga: Visst kommer Gyllene Tider att fira 45 år, eller hur…?

När Gyllene Tider gjorde sin comeback 2004 var det som en vällust genom folkhemmet Sverige. Alla slöt upp från radhuskvarteren, alla sjöng med och klimaxet på Ullevi var vackert ur många vinklar, när bandet då fick möta sin hittills största publik (58977). En stund på jorden som värmde mer än Micke Syd Andersson hjärta, när han stod kvar efteråt och bara insöp atmosfären (något som också Håkan Hellström gjort efter det).

Det blev en Ullevispelning till 2013, då inför blygsamma 42 223. Nu, tredje gången gillt…? Nej, denna bandets svanesång lockade i och för sig imponerande 54340, men det gör ingen topplacering över artister och band som dragit störst publik till Nordens största arena. Någonstans i slutet över topp 50, faktiskt.

Gyllene Tider uppträder på Nya Ullevi under sin avskedsturné.

Utmanar inte. Gyllene Tider skapar gemenskap, men utmanar inte.

Foto: THOMAS JOHANSSON

Nå, oväsentligt. Per Gessle och hans mannar firar 40 och avsked på samma gång, får med sig sin förtjusta publik från start och har ju onekligen ett gäng svensk popörhängen att dra ur hatten. Det blir snart allsång, det blir snart trevligt, men det är också något av ett av Sveriges största after beach. Helt ok, men inte så artistiskt utmanande. Dessutom: Var man ung och het för 40 år sedan har det just gått så lång tiden sedan man var ung och het. Fylla är sällan klädsam, oavsett ålder, men kanske värre i övre medelåldern.

Nu är ju inte det Gyllen Tiders fel. De har ju bara en låtlista som ska spridas ut på två timmar att bjuda på. Det blir helt okej, men också ljummet. Jag försöker riva lite i mina sinnen, men det är aldrig som att känslorna kommer på en och samma gång. Det är inga småflickor som står och gråter när nu bandet tänker på refrängen. Allt är välkammat, ingen tillstymmelse till något som pockar på uppmärksamhet och då skaver det å andra sidan i mig till något obekvämt.

Gyllene Tider uppträder på Nya Ullevi under sin avskedsturné.

Hantverkare. Per Gessle har blivit bättre låtskrivare med tiden.

Foto: THOMAS JOHANSSON

Under gång slår mig det också att de tidiga låtarna i och för sig har sina popkvaliteter, har blivit svenska klassiker – tvivels utan – men det är låtarna som ”Kung av sand”, ”Det är över nu”, ”Gå & fiska!”, ”Juni, juli, augusti” och ”En sten vid en sjö i en skog” som imponerar mest. Kanske för att Per Gessle då utvecklats som låtskrivare och tog hantverket till skivcomebacken 1995, 1996 respektive 2004 på så stor allvar, som ger dem bibevarad pondus. De tidiga låtarna ur GT-katalogen andas istället en juvenilitet och lättviktighet som inte jag landar i så här, cirka, 40 år senare.

Jo, en fest för över 50000 skojar man inte bort. Bandet trivs med andra ord. Publiken likaså. Men en after beachspelning som Gyllen Tiders sorti… nej, den tvättar jag inte bort. Och var var överraskningarna…? Låtlistan var, exempelvis, identisk med den på Stockholm stadion.

Låtlista, Gyllen Tider, Ullevi 3/8 2019

 1. Skicka ett vykort, älskling
 2. Juni, juli, augusti
 3. Det hjärta som brinner
 4. (Hon vill ha) puls
 5. Flickorna på TV2
 6. Vandrar i ett sommarregn
 7. (Dansar inte lika bra som) sjömän
 8. Det kändes inte som maj
 9. Flickan i en Cole Porter-sång
 10. Tuffa tider (för en drömmare)
 11. Låt denna trumslagarepojke sjunga! (Micke Syds moment)
 12. Kung av sand
 13. En sten vid en sjö i en skog
 14. Ljudet av ett annat hjärta
 15. Ska vi älska, ska vi älska till Buddy Holly
 16. (Kom så ska vi) leva livet
 17. Tylö sun

Extra!

18. Billy

19. Det är över nu

20. Gå & fiska!

Extra! Extra!

21. När två blir en

22. Sommartider

23. När alla vänner gått hem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s