Sen kväll med Lok

Musik:

LOK

!!!!

IMG_0118

Ett knippe energi. Comebackande Lok står fortfarande när mycket faller.

Foto: KAI MARTIN

Pustervik, Göteborg.

Publik: Utsålt (cirka 800).

Bäst: Med inledande ”Lokpest” sätter bandet ribban högt.

Sämst: Att få Pustervik att ta part i en skilsmässa känns så där.

Fråga: Kan Lok verkligen stanna nu…?

När var det jag först såg bandet…? 1999 på Kåren? Jag tror det. Då, då bandet gick på till Jan Johanssons ”Visan från Utanmyra” och snabbt kontrasterade något av svensk jazz finest med sin brutala metal.

Jag tog snabbt Lok till mitt hjärta, för energin, för uttrycket, för den musik som bandet med valda delar humor och sympati samt jävlaranamma levererade under en kort räcka av tid innan allt tog slut. Och när såg jag gruppen senast…? På Pustervik, under Popstad då Lok gjorde gemensam sak med Hardcore Superstar under Popstad 2001. Då hade banden tillsammans gjort Troublemakers ”Staden Göteborg”, som senare blev till en hel konsert och som i förlängningen gav banden chansen att gemensamt värma upp för AC/DC på Ullevi midsommar samma år.

Året efter var det över. Lok åkte in i rangerbangårdens stallar för att aldrig mer komma upp på spåret igen. Var det tänkt. Sångaren Martin Westerstrand och basisten Daniel Cordero bildade Rallypack 2004, det bandet som utan Cordero blev Lillasyster och ett slags logisk förlängning på Lok. Trummisen Johan Reivén höll på med olika musikaliska konstellationer – bland annat Kneget (2004–2006) med gitarristen Thomas Brandt – utan större framgång, Daniel Cordero satsade på en civil karriär och gitarristen Thomas Brandt lät håret växa.

Så i år slog bomben ned. Lok ämnade fira sin återkomst med diverse spelningar som alltmer kom att öka i takt med att nyheten briserade.

När så bandet når hemmaplan och Pustervik är det inför två utsålda kvällar, som manifesterar den, ja, faktiskt, folkkärhet som Lok hann uppnå under sin år på järnvägarna runt om i Sverige.

Lok på spåret igen. Comebacken på Pustervik gav mersmak. Foto: KAI MARTIN

Med inledande ”Lokpest” visar de fyras gäng snabbt varför. Här finns den där magiska viben och groovet mellan Daniel Corderos basspel och Johan Reivéns trumlirande, hans som förenar något slags funky spel med metalattack av yppersta klass. Det spinner om maskineriet och till det Thomas Brandt nerviga gitarrspel, som växlar mellan melodi och fränt attackerande ackord. Det är en briljant kombo där själva bomben är Martin Westerstrand Skans brutala, verbala, emellanåt rappande gutturala sång.

Och, ja, precis som den fantastiska starten 1999 går bandet på till Jan Johansson ”Visan från Utanmyra” för att mangla på med sin kontrasterande metal. Magnifikt!

IMG_0182

Kramar ut allt. Lok sparar inte på krutet. Foto: KAI MARTIN

Gruppen hinner under en timme och tio minuter krama energin ur folk, sig själva, scenen och byggnaden. Det är pardonlöst och effektivt, svensk metalunderhållning som svänger kopiöst och som heller inte saknar humor, ett knep inom genren som nog Lok är ensamma om.

Jodå, Lok står fortfarande när vi andra faller.

Låtlista Lok, Pustervik 2 augusti 2019

 1. Lokpest
 2. Låt 3ton
 3. Skrubbsår
 4. Passa dig
 5. Barnbok
 6. Ensam gud
 7. Experiment
 8. Hem till gården
 9. Som en hund
 10. Tommys ponny
 11. Natten till i morgon

Extra!

12. Hur många grisar är vi nu?

13. Kompanjoner

14. Sug min

15. Bedragaren i Murmansk

Extra! Extra!

16. Lok står när andra faller

17. Scudmissil (den lede fi)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s