Mäktigt men inte magiskt, Metallica

Konsert:

METALLICA

!!!

KAI_JN_2019_METALLICA__4621

Vet var metalskåpet ska stå. James Hetfield och hans mannar kan sin metalshow. Foto: JOACHIM NYWALL

Ullevi, Göteborg.

Publik: 64050.

Bäst: Publikens skoningslösa hängivenhet.

Sämst: Mellansnacket.

Fråga: Är det metalgenren som ska rädda arenakonserterna…?

När Metallica kommer till Göteborg startar bandet med att chilla ute på Marstrand. En privat sittning där en av bandmedlemmarna också passar på att bo. Med tanke på James Hetfields relations till ostron kunde det vara fatalt. Men bandet samlade energi för att krama ur den på scenen på Ullevi inför en rekordpublik – åtminstone beträffande hårdrockkonserter, där nu Metallica slog sitt eget och därmed alla andras metalbands publiksiffror.

Bandet paraderar in till Ennio Morricones ”The ecstasy of gold” där Clint Eastwood fladdrar förbi på de märkliga, snudd på transparenta storbildskärmarna. Showen kan börja och manglet är från start totalt. Metallica har under sina fantastiska 38 år gått från thrach metalungar till hårdrockkungar som vet hur att regera från scen. Det är mäktigt, om än inte magiskt.

KAI_JN_2019_METALLICA_4523

Kan sin metal. James Hetfield och Kirk Hammett bjuder publiken på metall. Foto: JOACHIM NYWALL

Det finns en känsla av slentrian i framförandet. Låtlistan tangerar de tidigare under World wireturnén. Men samtidigt är bandet dedikerat även en dag på jobbet. Kärleksförklaringarna från scen när James Hetfield pratar är omedelbart ömsesidiga. Publiken är hänsynslöst hängiven och det är ren skönhet att uppe från läktarhåll se fansens enastående entusiasm riktad mot bandet på scen.

Bandet kan uppnå ett enastående gung, även om Lars Ulrich inte är världens svängigaste och mest taktfast trummis. Då svajar Ullevi och publiken med den.

Överraskningarna är emellertid få, men när Kirk Hammett och Robert Trujillo framför, med Trujillo på fonetisk sång, Ebba Gröns ”Staten och kapitalet” uppstår både komik och kärlek till en allsång som med sin kraft överraskar bandet. Underhållning med det där lilla extra, även om det inte lät så vackert.

Fint är också när bandet, inklusive trummisen Lars Ulrich med trumset och allt, kommer ut på den yttersta scenen för publikkontakt från ”For whom the bells tolls” och några låtar framåt.

KAI_JN_2019_METALLICA_4600-2

Hårdrockkombo. Metallica söker publikkontakt – och lyckas. Foto: JOACHIM NYWALL

Metallica vet var metalskåpet ska stå. Gör ingen besviken, bjuder på starka kort som ”Nothing else matters” och ”Enter sandman” som extranummer, men har fortfarande några streck till innan de når elva.

1. Hardwired

2. The memory remains

3. Ride the lightning

4. The God that failed

5. The unforgiven

6. Here comes revenge

7. Moth into flame
8. Sad but true

9. Halo on fire

10. Staten & kapitalet

11. Frantic

12. One

13. Master of puppets

14. For whom the bell tolls

15. Creeping death

16. Seek & destroy

Extranummer

17. Spit out the bone

18. Nothing else matters

19. Enter sandman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s