Sommarens – kanske årets – skratt

Fars

DEN OSALIGE – EN NY KOMEDI OM EN FARS SOM BLEV EN MUSIKAL

!!!!

Denosalige

Galenskaparna. Per Andersson och Linus Wahlgren förbluffar Kattis Trollregn, Eva-Lotta Hultman, Hans Josefson, Ulla Skoog och Jacob Andréas. Foto: LINA IKSE

Gunnebo sommarteater

Publik: Utsålt.

Bäst: Det rapbattle som de två fantomerna har.

Sämst: Ibland var det svårt att hämta andan.

Fråga: Hur såg det här manuset ut innan alla darlingar dödades…?

Per Andersson är komikens osalige ande. Tillsammans med manusförfattaren Håkan Johnsson blir det en matematisk effekt som är hisnande. Att duon överhuvudtaget lyckats sätt punkt för sina galenskaper i denna fars/pjäs/komedi/musikal – ja, det är inte lätt att sätta något etikett på denna föreställningen – är beundransvärt.

Här är inget skämt för dåligt, ingen förutsättning för usel, ingen gliring omöjlig och ingen utmaning för svår att anta. Klart att det blir en nyskriven föreställning som med allting på plats har en förutsättning att kliva över till något sanslöst galet.

Jo, dessa galenskaper har med sig en ensemble som är både lydig och okynnig i samma andetag. Till det Per Johanssons orkester som är både uppspelt, följsam och tokig.

_MGL0113

Underhållande. Eva-Lotta Hultman, Kattis Trollregn och Jacob Andréas underhåller.

Foto: LINA IKSE

Ramberättelsen är en klent begåvad teatergrupp som ska sätta upp pjäsen ”Spansk hatt i motvind”. Kulissen är på plats, men dessvärre inte replikerna. Vi rör oss alltså i något slags metafars, ungefär som ”The play that goes wrong”, där det i pjäsen spelas teater. Men, förstås, i Per Andersson och Håkan Johnssons hjärnor blir allting så mycket mer, vidare och gränslöst; ändå utan att falla isär, sticka iväg eller tappa vettet fullständigt.

Har man dessutom Ulla Skoog i rollen som regissören och kulturtantsentusiasten Iren Dahlskog blir det en uppvisning i tajming i både replik och skämt. Hans Josefsson gör Lasse, hjärnkirurgen som gärna vill men greppar mindre. Jacob Andréas narcissisten Daniel Clay som hellre ser jaget för laget. Kattis Trollregn Maja Grankvist är en beschäftig göteborgska som med någon sorts Tourettes levererar skämt där det minst passar. Så blyga Kerstin Olsson, Eva-Lotta Hultmans karaktär, som vill verka utan att synas.

_MGL0211

Par i komik. Per Andersson och Linus Wahlgren underhåller. Foto: LINA IKSE

Jo, det blir en omöjlig ekvation när premiären närmar sig. Då dyker Thåmas Fors (jo, Thomas med å) i Per Anderssons gestalt, en av kommunens utsände kommunikatör som på ett positivt sätt ska meddela att teatern ska läggas ner. Men… då har han inte räknat med spöket (Linus Wahlgren) på teatern, som med magi tvingar sällskapet, inklusive Thåmas Fors att spela ”Fantomen på operan”.

Det blir, förstås, en härva av missförstånd, tokigheter, repliker som saknar motstycke och ett ensemblespel som är tajt underhållande med på pricken-karaktärer, som alla sätter sin spets på scenen. Lägg till Per Andersson som bindgalen och därmed formidabel tillsammans med Linus Wahlgren, föreställningens duellanter och dynamor, och det blir något som är synd att missa..

Här är är alltså en föreställning där skratten ljuder från start till mål. ”Den osalige”, tro mig, kommer inte stanna vid sommarens föreställning på Gunnebo sommarteater. Stockholmarna måste också få ha lite roligt.

 

Den osalige, premiär 3 juli

Manus och musik: Håkan Johnsson och Per Andersson.

Regi: Klas Wiljergård.

Kostym: Lars-Åke Wilhelmsson.

Mask/peruk: Adam Högblom.

Koreograf: Gustaf Jönsson.

Scenograf: Kjell Samuelsson.

Ljud/ljus: Matihias Abrahamsson.

Med: Per Andersson, Linus Wahlgren, Kattis Trollregn, Jacob Andréas, Eva-Lotta Hultman och Ulla Skoog.

Orkestern: Per Johansson, kapellmästare, Björn Cedergren, Magnus Boqvist och Henrik Bengtsson.

Spelas till och med 9 augusti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s