Mollstämd musik med ett leende

Konsert:

DOGSMILE

!!!!

IMG_5354

Värme och intensitet. Dogsmile bjuder på postpunk med mjuka kanter. Foto: KAI MARTIN

Kom bar, Göteborg

Bäst: ”Hamburg” växer monumentalt på scen.

Sämst: Två, tre låtar till hade suttit, fint.

Fråga: Kan man någonsin bli för gammal för postpunk…?

Från Camouflage till Tapirerna till Dogsmile. Som subtila steg. Men ändå band som bär sina egna identiteter, trots att det är mycket mer än medlemmarna som förenar.

Dogsmile tog alltså i 90-talets inledning vid där Tapirerna slutade, men som kvartett och där gitarristen Ingemar Karlsson blev sångare.

Bandet har, förutom några års paus fram till 1999, funnits i 26 år. Möjligen i det lilla. Men inte desto mindre kreativt. Så när gruppen nu firar fina EP:n ”Listen to the quiet” görs det med en releasespelning på nästan dagen två år efter jag senast såg bandet. Också då på Kom bars scen.

Då var det ett kompetent band, som firade sin vinyl-EP ”We walk the streets with you”, men som hukade en smula i skuggorna av musiken.

Nu är det ett än mer kompetent band förstärkt med Easys gitarrist Anders Petersson och som sextett uppstår en väsentlig stadga och kraft i arrangemangen. Lägg till detta att bandet sprudlar på scen. Basisten Elisabeth J Karlsson har varit en rytmisk motor i den göteborgska postpunkscenen sedan sent 70-tal. Är så driven, exakt och melodisk i sitt sväng att det måste vara en fröjd att sitta in som trummis med henne, som här Tommy Dannefjord.

IMG_5365

Glädjens kraft. Dogsmile har både innerlighet, glädje och skärpa i sitt framträdande. Foto: KAI MARTIN

Med Anders Petersson gitarrspel blir Ingemar Karlssons sologitarr mindre ensam och lyfts fram på ett snyggt sätt. Ingvar Larssons kluriga keyboardspel hittar sina sound och ackord. Tinna Jörhall Möllers sång gifter sig fint med Ingemar Karlssons. Det är en fröjd att höra låtarna, som ju är sprungna ur postpunkstraditionens mollstämda, mörka ton. Men som har rundare kanter, inte så dramatiska gester och, kanske, ser på livet lite mer från distans än de depressiva, desperata åren.

Dogsmile fokuserar förstås på låtarna från ”Listen to the quiet” (samtliga fem är med). Resterande musik är från den här sidan millenniet, som singlarna ”Vikings” och ”Sound of tomorrow” (båda 2015) med ”Trains” (från 2016) plus musik från ”We walk the streets with you”. Men ingenting från debutplattan från 1995, tyvärr. Däremot vädras Camouflagelåtarna ”Natt” och ”Fiska stjärnor”, som med Cures ”A forest” ramar in både bandets ursprung, sound, inspirationskällor och ton på ett befriande sätt.

En cover från inspiratörer. Foto: KAI MARTIN

Dogsmile, låtlista 18 maj 2019:

 1. Bright lights

 2. Like a child

 3. Head in the sky

 4. Junction

 5. Lovers/haters

 6. Hamburg

 7. Sound of tomorrow

 8. Vikings

 9. The say it’s blue

 10. Carnival

 11. Trains (extra)

 12. Natt (extra – Camouflagecover)

 13. A forest (extra – Cure-cover)

 14. Fiska stjärnor (extra-extra – Camouflage-cover)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s