Postpunkhistoria

Det är idag sex år sedan vi spelade på Pustervik. Kai Martin & Stick! hade samlat styrkorna igen när 30 år efter den ”sista spelningen” vid Slottsskogsteatern 10 augusti 1985. Lördagen den 6 april begick vi vår comeback inför ett utsålt Grand Central i Scandic hotell på Kungsgatan i huvudstaden. Vi spelade hela ”Röd plåt” från ”Passerade dagar” till ”Swinging Moskva” – en låt vi aldrig tidigare hade spelat live. Några låtar adderades och ett fullödigt set överraskade både oss och publiken med sin energi. Det blev inte sämre på hemmaplan. Vi var back in business.

Kai Martin & Stick! 2 röd

Gamla och stolta. Foto: HELENÉ FURNESS

Z, min hustru, filmade vårt första möte, som skedde på långfredagen 2013. Gomer Explensch och jag hade inte setts sedan min 50-årsdag, mer än sju och tidigare. Hon var där med kameran vid Järntorget, följde med in i replokalen där vi innan våra första repitioner skulle ställas bakom Helené Furness kamera för promobilder.

Det allseende ögat fångade allt och det blev totalt 16 timmar att klippa ihop. Men hur…?

På hösten ser Z och jag dokumentären ”Glöden slocknar aldrig” och häpnar över hur välklippt filmen är. Personen som redigerat kan sin musik, varje taktslag och övergång sitter som en smäck. När Katarina Rinaldo presenterade tog det en millisekund innan Z satt bredvid henne och diskuterade klippning. Premiären av dokumentären ”Återuppståndelsen!”, filmad och regi Z, klipp Katarina Rinaldo kom på dagen året efter Pusterviksspelningen. En fantastisk dokumentation på en halvtimme som ska ses här!

Spelningen på Pustervik hade vi fått med kort varsel. Florence and the Machine hade ställt in, vi var redo att ställa upp. Det blev utsålt, om än på klubbscenen. Vi ville mer.

Det blev ytterligare spelningar den sommaren. Inför 2014 laddade vi med nytt material, spelade ”Fattar (ingenting)” och ”Skriet” inför nära 800 på Taubescenen i juli, spelar med Attentat på Henriksberg, utsålt.

Sommaren 2015 är vi redo att spela in nytt. Men först Gröna Lund, en spelning som kommer gå till historien som en av våra bästa. ”Strändernas svall” inleder, blott några månader gammal.

Nytt album – [utan titel]  – kom i slutet av maj 2016. Releasespelning, men i övrigt alldeles för dålig uppmärksamhet. Det är inte lätt i postpunkbranschen, om ens i musikbranschen över huvud taget.

IMG_2653

Röj och glädje på Nalen. Foto: IA HAMMAR

Vi gör några spelningar till. Senast på ett utsålt Nalen tillsammans med postpunkkamrater från förr. Trots allt inte illa för en orkester som drog i gång 1978.

Utvald bild: LARS TORNDAHL (från spelning i Stockholm 6 april 2013)

 

En kommentar

  1. kjellbrellsworld · april 8, 2019

    Underbar historia

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s