Personligt och starkt, Jöback!

Musik:

PETER JÖBACK

!!!!

JÖB2

Intimt. Peter jöback  bjuder in publiken. Foto: KAI MARTIN

Stora Teatern, Göteborg

Publik: Utsålt.

Bäst: Jag är svag för ”Stockholm i natt”.

Sämst: ”Wicked game” föll ur ramen.

Fråga: Har Peter Jöback någonsin varit så personlig och hudlös på scen…?

Han skakade om mig med sin roll i ”Phantom of the opera”, som jag fick förmånen att se först finalkvällen på Cirkus i Stockholm. Jag, som alltid hållit Peter Jöback högt, fick se och höra en artist som fullkomligt klivit in i rollen och gjort den till sin med hjärtat som insats. Fantomen brände fast och bort försvann de tvivel jag tidigare haft om att Peter Jöback mest blev Peter Jöback på scen – inte illa, för han är en fantastisk musikalartist och sångare. Men jag ville ha mer själ, mer hjärta, mer blod, svett och tårar. Nu fick jag det.

Så då showen, återigen på Cirkus, i höstas – ”Med hjärtat som insats” – som skakade om mig fullkomligt. Här bjöd Peter Jöback på ett kalejdoskop av musik, berättelser, som ett parallellt universum av sitt eget. En fullödig, djärv tillställning.

Då lämnade han sina mest hyllade stycken hemma.

Men nu, med två utsålda konserter på Stora Teatern, är det annorlunda. Här bjuder Peter Jöback upp till en intim kväll med mycket musik och än mer prat. Just det som inte har varit hans starkast gren blir plötsligt något helt annat. Med öppenhjärtiga monologer om sitt liv, om vägen till musiken, om misstag, högmod, fall, stolthet, succé och komiska sekvenser blir helt enkelt låtarna han presenterar så mycket bättre.

Som om han efter att ha följt manus till strikta föreställningar nu släpper alla spärrar.

Jag gillar det.

JÖB1

Underhållare. Mycket prat och mycket musik med Peter Jöback. Foto: KAI MARTIN

Jo, han har fokus på sitt senast album ”Humanology”, tar också sikte mot ”East side stories”, som får sitt utrymme. Men också publikfavoriten ”Guldet blir till sand”, som ju blev Peter Jöbacks massiva, svenska genombrott och vägen ut mot framtida succéer och utmaningar.

Det blir fräckt arrangerad och orkestrerad musik, som ibland tenderar att låta lite Northern souligt, men också bombastiskt som i ”What if tomorrow never comes” – en Bondtemawannebe som är pricksäker och stark. På scen med mer egg än på albumet och mer Shirley Basseydramatisk.

IMG_7503

Duettpartner. Frida Öhrn duetterar snyggt med Peter Jöback. Foto: KAI MARTIN

Han sjunger strålande och utmanas snyggt av Frida Öhrn i duetter och körsång. Synd bara att han med en så bra sångerska på scen inte gjorde vackra Laaksolåten ”Italy vs Helsinki”, den där Peter Jöback är med i duett. En låt som hade suttit som en smäck denna kväll.

Men det blir en förstås ändå fin kväll, som är personligt och stark med en på alla sätt och vis närvarande Peter Jöback.

Måhända var spelningarna på Stora Teatern aptitretare, för i vår/sommar blir det  nämligen mer.

Då åker Peter Jöback på turné med start i Linköping 18 maj.

Låtlista – Stora Teatern 10 februari

 1. Shape of you
 2. I want to know
 3. Sing
 4. What if tomorrow never comes
 5. Wicked game
 6. Jag har dig nu
 7. Everybody hurts
 8. Addicted
 9. A horse with no name
 10. Guldet blev till sand
 11. Music of the night
 12. The mask
 13. Medley från ”Humanology” (Rushing into love”, ”Dancing”, ”Believer”)
 14. Stockholm i natt

Extra:

Call me by your name

How great it is

I feel good

Här kan du se Peter Jöback i vår/sommar:

Linköping (18/5), Norrköping (19/5), Örebro (30/5), Västerås (31/5), Oslo (1/6), Helsingfors (7/6), Stockholm (9/6), Liseberg, Göteborg (28/6), Uppsala (29/6), Dalhalla, Rättvik (1/7), Furuvik (6/7), Tylösand, Halmstad (17/7).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s