Sorglig film om väsentligt band

FILM

I’LL BE GONE

!

ill-be-gone

Håller inte. Dokumentären om Broder Daniel har för många brister.

Regi: Amelia Trash

Producent: Sasha Hecht

Med: Henrik Berggren, Theodor Jensen, Maja Milner, Jenny Wenzer Dahlgren med flera.

Premiär: På Göteborgs filmfestival 29 januari.

Bakgrundshistorien är förstås kittlande. Regissören Amelia Trash och producenten Sasha Hecht lockas i New York av historierna, myterna och mystiken kring Broder Daniel. Pengar samlas in för att möjliggöra denna deras debutfilm. Det reser till Göteborg med avsikten att berätta sånt som tidigare inte har berättats. Henrik Berggren intervjuas, hangarounden Jenny Wenzer Dahlgren intervjuas, pandaflickor – de hängivna fans som skapade en helt egen stil kring Broder Daniel – kommer till tals och forne BD-medlemmen Theodor Jensen får berätta, precis som Makthaverskans sångare Maja Milner.

Men vad sägs…? Vilka stenar lyfts? Vad nytt kommer fram?

Det är en film på stiltje, lika enformig som de klippbilder från ett fruset Göta älv. som visas. Obegripliga passusar gör emellanåt att jag undrar om det handlar om något helt annat innan filmen sätter mig på rätt spår igen.

Märkligt då det gäller ett band med alla känslorna på en och samma gång, inifrån och ut.

Klipp från ZTV och SVT ska skapa autencitet, men för Broder Daniel-fansen har de redan nötts ut. Henrik Berggren kämpar mot sin kroniska trötthetssyndrom i en gigantiskt säng där intervjun sker. Han är vältalig, talar mer broderat på engelska än de sturm und drangtexter han skriver. Är intelligent reflekterande.

Men här har vi alltså ett band som i all väsentlighet har omformat den svenska musikhistorien, en orkester som fortfarande berör. Så blir det en så platt film att jag undrar om inte Göteborgs filmfestival helt borde ha avstått från att visa den.

Tyvärr kommer ”I’ll be gone” försvinna snabb ur både medvetande och repertoar. Lyckligtvis gör inte Broder Daniel det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s