En känslig dejt med skratt och sorg

Show

PÅ DEJT MED JESSICA ANDERSSON

!!!

IMG_0888

Inifrån och ut. Jessica Andersson bjuder på sig själv.

Foto: MATTIAS JOHANSSON/MADDOC

Lorensbergsteatern, Göteborg.

Publik: Fullt.

Bäst: Duetten med Liam Erixon är stark.

Sämst: Inte så bra att bjuda upp för att sedan dissa.

Fråga: Hur bra kan inte den här showen bli med lite nötning…?

Det är alltså starten på en 35 shower lång turné. En föreställning som ställer Jessica Andersson i fokus, som aldrig förr. Nämligen på sina egna villkor, med sin egen röst, sina egna val och med sin egen berättelse. Jo, hon har haft hjälp av regiräven Hans Marklund med manus och Anders Lundin har också funnits till hands. Men det är Jessica Anderssons historia och de som har följt den vet att den är bråddjup och bitvis smärtsam samtidigt som hon gnistrat och glittrat på toppen.

Hon backar för ingenting av detta. Bjuder ogenerat på sin hårdrocksbakgrund i Skövde, raljerar vilt med sin dejt med Bert Karlsson och om vägen till framgång – från genombrottet i Melodifestivalen 2003 fram till nu. Ja, förstås även ”Fame factory”-episoden, som föregick det.

Det är klacksparkar och skratt till ett emellanåt lite pladdrigt prat, som skulle må bra av att tajtas till. Men det kan också bränna till rejält, som när hon kommer in på sin barndom med alkoholiserad mamma och en ständigt rädsla över vad flickan Jessica skulle komma hem till.

Det är en period i showen som är smärtsamt stark, där tystnaden bara bryts av reflexer av de tårar som denna hennes livsepisod skildrar.

Alltid till musik. Som från albumet ”40.14.4” där musiken skrivits tillsammans med Peter LeMarc och Marit Bergman. Eller som de glittrande örhängen som hon bjudit genom deltagandet i Melodifestivalen och Diggilooturnén. Framträdanden som också bjudit på hånfulla rubriker, som knappast hade dugt i dag, som ”Kalla nätter”, låten från 2006.

Och viss är det spännande att få höra bakgrunden till låten ”Jag ljuger så bra”, den som Linda Bengtzing fick en hit med.

Jessica Andersson må knockas, men hon reser sig, tar tag i sig och sitt liv. Med bravur visar hon att hon har i strålkastarljuset att göra. Som om av en händelse vinner hon också ”Let’s dance” och vill mer och mer. Som nu med ”På dejt med Jessica Andersson”.

Det är föreställning som känns, men som ännu lider lite av att den inte har nötts ordentligt. Tillsammans med en smula åtstramning i manus, blir det här en alldeles briljant show som är synd att missa. Och vem vill inte gå på dejt med Jessica Andersson…? Hon sjunger fantastiskt, ser fantastisk ut, är rolig, underhållande och vågar vara allvarlig. Det kan inte bli bättre.

LÅTLISTA PÅ DEJT MED JESSICA ANDERSSON

 1. På dejt med mej
 2. You shook me all night long
 3. Sharp dressed man
 4. Kom
 5. Jag ljuger så bra
 6. Kalla nätter
 7. Give me your love
 8. Fötterna på marken/Min lilla hand/Septembermorgon
 9. Mamma
 10. Aldrig aldrig
 11. Calleth you, cometh I
 12. Let’s dance
 13. Little shop of horrors
 14. Där det är grönt
 15. Blivande make
 16. Medley
 17. Go slow
 18. Party voice

Extra:

I did it for love.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s