Falkenbergsrevyn firar nya triumfer

Revy:

UPPSKRUVAT

!!!!

alla pratar med alla (b2_8238)

Pricksäkert. När Falkenbergsrevyn gör svensk politik till pajaserier. Foto: BO HÅKANSSON/BILDUPPDRAGET.

Falkenbergs stadsteater.

Publik: Utsålt.

Bäst: När Krister & Stefan blir Stefan Löfven och Ulf Kristersson.

Sämst: Hyllningen till Dante blev inklämd.

Fråga: Har Falkenbergsrevyn någon utmanare i Sverige…?

I programbladet står det att det till premiären att det varit 158 dagar från start till premiär. Jag tror, med respekt, att det är mycket mer än så. Istället inbillar jag mig att så fort startskottet har gått för en revy börjar arbetet, åtminstone mentalt, med nästa.

För en bra revy scannar av året från start till mål, höjer ett fuktat finger i luften för att sedan låta det bläddra genom dagstidningar efter nyheter väl värda att höjas upp eller sänkas med en effektiv punchline.

Falkenbergsrevyn kan det här bättre än de flesta. När ensemblen dessutom har ett gäng utmärka musiker och till detta månar om kvalitet i sångröster… ja, då har man redan tagit hem mycket av kvalitet.

Många gånger är det till och med så att de avancerade, svängiga och flerstämmiga musikarrangemangen innehåller revyns verkliga höjdpunkter beträffande humor och text.

Med musiken på topp blir också Falkenbergsrevyn en tempostark historia, där första akten hart när fladdrar förbi med en hög lägstanivån beträffande underhållning.

Årets tillskott är rutinerade Anna Carlsson, multibegåvad med stark utstrålning. Hon kan dans, mimik, tajming, sång och imitationer. Förvisso inte helt främmande för Falkenberg, hon har spelat på Vallarnas friluftsteater flera säsonger, är hon en frisk fläkt i detta rutinerad team. Här finns egentligen inte en enda svag kugge i detta väloljad maskineri. Väl på plats är det bara att luta sig tillbaka och njuta av Falkenbergsrevyns uppskruvade tempo och underhållning.

Här får vi möta brandmännen från i somras som är lågutbildade och har ett brinnande intresse, men som drabbas av skattmasens nit. Här rimmar Sara Danius med Horace Engdahl är en lus och knytblus, Postnord får sig sina paket varma, kungafamiljen sätts i fokus med den långtidsregerande majestäten (i Andreas Skölds gestalt mer V Gustav-lik än nu sittande). Lill-Babs hyllas. Trump och Kim John-Un kramas kärvänligt. Och Oboy-krisen från i somras får sin rättmätiga uppmärksamhet via Bertil Schoughs härliga imitation av Peps Persson och hans låt.

Falkenbergsrevyn Uppskruvat 2019.
Bild: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Porträttlik. Oboykrisen får sin uppmärksamhet. Foto: BERTIL HÅKANSSON(BILDUPPDRAGET

Jo, det är svep över hela landet, högt och lågt. Allt presenterar med fingertoppskänsla, finfin kostym och inte alltid helt lätt koreografi.

Men mest underhållande och en verklig energikick som sveper över hela salongen är när striden om regeringsmakten i Sverige hamnar i en fars på Vallarna. Annika Andersson (Anna Carlsson) försöker balansera en sävligt dryg Stefan Lövfen (Håkan Runevad) i Olverts gestalt och, förstås, Ulf Kristersson (Linnéa Lexfors) i Birgers. Här firar både humorn och Linnéa Lexfors triumfer. Strålande.

2018-12-29 - GTU1483

Hysteriskt. Linnéa Lexfors som Birger är rent hysteriskt kul. Foto: GLENN T UNGER

Visst, det finns ett och annat nummer som drar ner på tempot. Men totalt håller Falkenbersgrevyn hög kvalitet fart också in i 2019.

Uppskruvat:

Regi: Mats Sandelius.

Koreografi: Emelie Hag Sandelius.

Kapellmästare: Bernt Bengtsson.

Scenografi/ljus- och produktionsdesign: Fredrik Dillberg.

Peruk/mask: Tiina Bengtsson.

Kostym: Caroline Eriksson.

Med: Bernt Bengtsson, Anna Carlsson, Bengt Ivarsson, Linnéa Lexfors, Håkan Runevad, Bertil Schough, Andreas Sköld och Beppe Wackelin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s