Lustfylld Rusth tillbaka

Vernissage:

IAN RUSTH

IMG_2768

Konstnären själv. Ian Rust är tillbaka efter flera år. Foto: KAI MARTIN

Galleri Backlund, Karl Gustavsgatan 13, Göteborg.

Trollhättesonen Ian Rusths (1950) konstnärskap bär på en myt, kanske flera. Men främst den om hur han, som då han i slutet på 70-talet jobbade på försäkringskassan, kom in på Göteborgs konstmuseum som av en slump, lät sig begeistras så till den milda grad att denne då lågt konstintresserade yngling lämnade sitt yrke för ett annat.

Det tog inte lång tid innan hans naivistiska konst, med spår av Chagall, hittade sin publik och han lär, vid en utställning i London, har sålt tavlor till Sting, som spelade in film med Maryl Streep och därför köpte en till henne också. Återigen: myt eller sanning…?

För så är det ju med Ian Rusths lekfulla konstnärskap; det lever gärna sitt eget liv i en färgsprakande illusion inom kraftfullt byggda och lika lustfyllt skapade ramar.

Nu är det ett tag sedan han ställde ut. Sju år sedan i Göteborg. Men han har knappast gått i träda. Nya tekniker har införlivats i skapandet, som serigrafier, och den blå linjen som han tidigare berört har fått större liv.

IMG_2769

Lekfullhet. Ian Rusths konstnärskap präglar av lekfullhet. Foto: KAI MARTIN

För den som älskar den ”traditionelle” Ian Rusth fylls lystmätet. Men för den som till äventyrs vill följa konstnären in i det nya skapande är det nog än mer så. För utställningen på Galleri Backlund är en resa i skapande, fylld av färgstark fantasi, fylld av igenkänning, fylld av lekfullhet.

Det är glädjande både att Ian Rusth är tillbaka och att han är i en kreativ vas i sitt skapande, som tyder på allt annat än stagnation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s