En Lisa för själen och en röst att älska

Konsert:

LISA NILSSON

!!!!

Lisa1

 

Kvinnan med resurser. Foto: KAI MARTIN

The Theatre, Göteborg.

Publik: 1400.

Bäst: Rösten är fantastisk.

Sämst: Inte mycket, men gärna mer av eggen från tonen på Instagramkontot.

Fråga: Varför inte sätta Mauro Scocco på en uppföljare med texter ur en mogens kvinnas perspektiv…?

Lisa Nilsson var rösten för det tidiga, suktande 90-talet. Kanske inte alltid hos den unga kvinnan som bar den inom sig, men för dem som hörde henne och tjusades. Minns att the Few hade sessions på Valand tidigt 90-tal där Lisa Nilsson fick sjunga klassisk soul med stor övertygelse.

Men hennes egen riktning var mer åt de wejlande damerna Whitney Houston och Mariah Carey, för ut skulle rösten, om så ur en osäker, unga människa.

Så kom Mauro Scocco och Johan Sköld med ett förslag som hon inte tackade nej till. Karriären tog fart i en annan riktning än det var tänkt. Det är 26 år sedan och jag tror inte Lisa Nilsson har ångrat sig en centimeter sedan dess.

Förra året firade jubileet för albumet ”Himlen runt hörnet” med konserter på Göta Lejon i Stockholm. Modest, kanske, men ingen anade den folkliga förankring som albumet ”Himlen runt hörnet” gett. Krav på att jubileumskonserten skulle ut i landet restes och vem är då Lisa Nilsson att tacka nej.

Det har blivit en triumfatorisk eriksgata för utsålda hus inte bara i Sverige (Norge och Danmark älskar också Lisa Nilsson). När hon så når Göteborg och the Theatre är det inför utsålda hus i tre aftnar, som också avslutar denna turné.

Med ett fullmatat band – Mattias Torell gitarr, Pål Svenre keyboards, Per Lindvall trummor, Peter Forss bas, Jesper Nordenström piano, Jonas Kullhammar sax, Britta Bergström sång och Dea Norberg sång – har hon kompetenta musiker på varje post.

Lisa Nilsson gör entré till ett groove som sätter tonen för kvällen. ”Himlen runt hörnet” inleder albumet och inleder självklart kvällen. Allsång på studs och Lisa Nilssons underbara självklarhet på scen med röst och mellansnack konkurrerar om utrymmet.

För visst är hon en jäkel på att sjunga, otvunget, mjukt, starkt, intensivt och röstomgångsrikt, men hon har med tiden en underbar pondus som underhållare med berättelser som binder samman låtarna och som också bjuder in publiken. Det är också en stor och svår konst.

Av albumets cirka tre kvarts timmes musik blir det en spatiös timme där musiken får ta plats med berättelserna. Musiken spinner som katter, trivs med sina insatser och lockar av de improvisatoriska momenten där, förstås, Jonas Kulhammar är mest i fokus med sitt saxofon- och flöjtspel.

Musiken är trogen originalet, sval, svensk 90-talssoul med innerligheten i Lisa Nilssons röst. Det är oklanderligt, välstädat och en uppvisning ett musikalisk rum från 1992, som flyttats fram till hösten 2018. Förutom då ”Allt jag behöver” stökas till och får en ny egg när Lisa Nilsson använder sig av Miriam Bryants rastlöshet och mer otyglade sinne från den senares version i ”Så mycket bättre”.

Efter albumet sista spår, ”Försiktigt”, vankas paus och förfriskningar. För band och publik, utan att det nog varit mer innerligt än hett.

Andra akten spänner över Lisa Nilssons övriga karriär och hennes röst berör, stökar om i känslorna, för helt välstädat får det aldrig vara. Det är elegant arrangerat, den brasilianska perioden får höfterna att röra sig på och nedanför scenen.

Det är svårt att inte bli förtjust i Lisa Nilssons röst. Hon smeker, utmanar, glider, tumlar runt och gör stordåd med sin fantastiska stämma. Och som om det inte räcker med sin gängse repertoar hämtar hon som final en låt från flickrummet. En låt som inspirerat och som nu är en fullödig, postum, hyllning till Whitney Houston. I ”If I don’t have you” kramar hon ur allt och jag förstår publiken som står upp och vrålar av förtjusning och hänförelse. Det gör jag med.

Låtlista The Theatre, november 2018:

  1. Himlen runt hörnet

2. Aldrig, aldrig, aldrig

3. Du

4. Ändå faller regnet

5. Varje gång jag ser dig

6. Här kommer han

7. Om du har något hjärta

8. Allt jag behöver

9. Vem

10. Försiktigt

Paus

11. Små rum

12. Mysteriet dig

13. Du, kom närmare

14. Säg det igen

15. Vart du än går

16. Den här gången

17. Sången om oss

Extra:

18. Långsamt farväl

19. If I don’t have you

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s