Fars:
THE PLAY THAT GOES WRONG
!!!!
Allt fel. Allt rätt. Foto: CESARE RIGHETTI
Lorensbergsteatern, Göteborg.
Av: Henry Lewis, Jonathan Sayer och Henry Shields.
Regissör/översättning: Sven Melander.
Biträdande regissör: Mattias Lenhoff.
Kostym: Marianne Lunderquist.
Mask/peruk: Sandra Haraldsen.
Ljud: Peter Dahlström.
Ljus: Palle Palmé.
Scenografi: Sören Glad/Danske Folkteater.
Med: Andreas T Olsson, Susanne Thorson, Robin Stegmar, Niklas Jönsson, Sanna Persson Halápi, Robert Rydberg, Cornelius Löfmark och Simon ”Chippen” Svensson.
Brittiska ”The play that goes wrong” har gått från succén vid premiären på den kombinerade puben och teatern Old Red Lion Theatre i London januari 2012 till något väsentligt större: West End och Broadway, runt om i världen och nu också Sverige där den hade svensk premiär i september i Malmö.
Det är inte svårt att begripa varför. ”The play that goes wrong” vänder upp och ned på det mesta gällande fars, driver med teater, amatörskådisar, pjäser, humor… Ja, faktiskt det mesta.
Det här är en föreställningen som har en skruv lös i de flesta moment. Överraskningarna haglar i både repliker och kulisser. Ingen sitter säkert. Ja, inte ens publiken.
Intrigen…? Tja, egentligen är den helt oväsentlig. Men i stora drag handlar det om ett studentskt teatersällskap som ska sätta upp pjäsen, morddramat, ”Mordet på Haversham Manor”. Egentligen klassisk Agatha Christiemiljö någonstans i 20-talet, mord och inga visor plus en kommissarie som ska reda ut brottet.
Skådespelarna är ”studenter” (vilket inte alltid syns i denna svenska uppsättning) med mer eller mindre scenvana och -ovana. Det blir ett liv och ett kiv där det mesta av ambitioner rasar samman.
Det är helt enkelt en pjäs som gränsar till nervsammanbrott samtidigt som den drar in publiken i skrattparoxysmer som den aldrig kommer ur.
Jag är tacksam för pausen, för den ger andrum för en stund, då all galenskap faller tätt som ett Göteborgsregn i november. För här kommer ingen undan. Redan långt innan den egentliga föreställningens start drar det igång och upphör inte förrän, förmodligen, vid applådtacken.
I ”The play that goes wrong” görs allt fel och blir till alla rätt av en ensemble som är hängiven sitt uppdrag och prickar allt galet med stor precision. Det kan inte blir mer underhållande än så.