Kristina Issas röst hennes styrka

Musik:

QUEEN ZENOBIA med KRISTINA ISSA med band

!!!!

Issa.jpg

En röst med kraft. Kristina Issa går för fullt. Foto: KAI MARTIN

Stora Teatern, Göteborg.

Bäst: Musiken med rösten kan man inte ducka för.

Sämst: Att inte den syrianska poesin finns på svenska i programbladet.

Fråga: Kan Kristina Issas röst väcka de döda…?

Kristina Issas faiblesse för historia och för drottning Zenobia (född cirka 240, död 274 efter Kristus) går inte att ta miste på. Om detta skulle det inte bara berättas utan också göra musik, text och en föreställning. Det är ett engagemang som jag älskar och har svårt att värja mig emot.

I den hart när fulla salongen går det heller inte att missa den nyfikenhet som Kristina Issas publik har. Vad är det här? Vem är drottning Zenobia? Hur ska man kunna göra musik av historia? Hur ska den landa 2018?

Nej, jag såg inte några tankebubblor hos var och en, men kände mina egna spörsmål tala.

Tillsammans med sitt band har Kristina Issa arrangerat sin musik, som alltid är säregen och medryckande. Till detta hennes röst som välter allt, öppnar själ och hjärta på vid gavel och utan prut stormar in och rör om. Jag gillar det. Starkt.

Clive Leaver har gjort en suggestiv videokonst och illustration till berättelsen som går i sjoken ”Childhood”, ”Marriage”, ”The king is dead”, ”Warrior queen”, ”Captured by the romans” och ”Death looses its purpose”. Drottning Zenobias liv från vagga till graven till musik och sång. Det reciteras på syrianska, sjungs på engelska och berätta på svenska. Där någonstans tappar jag bort mig i berättelsen. Istället får jag förlita mig på musiken och Kristinas Issas sprängkraft. Men önskar mig lite mer hjälp på vägen, nu när hon vill berätta historia från ett icke västerländskt perspektiv.

Så frågorna…? Jo, det är en musikföreställning vars musik oundvikligen drabbar. Men jag hittar inte in i drottning Zenobias liv på ett sätt som gör att jag berörs och jag hittar inte ingången från dåtiden till nutiden.

Queen Zenobia

Med: Kristina Issa, sång och piano, Malte Zeberg, bas och kontrabas, Sofia Andersson, sång och barytonsax, Emil Blomma, trummor, Cornelia Nilsson, trummor och sång, Fredrik Brändström, synt och sång.

Kompositör: Kristina Issa.

Arrangemang: Kristina Issa med bandet.

Liveprojektion och ljus: Donovan van Martens.

Illustrationer och videokonst: Clive Leaver.

Ljud: Mathias Schlegel.

Regiöga: Karin Holm.

Arabisk text & poesi: Nedan Alsuoaf.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s