Funkfest med Eric Gadd

Show:

OMG med ERIC GADD

!!!

Sprakande. Eric Gadd bjuder upp till en fest som kan bli lite bättre. Foto: KAI MARTIN

Hamburger Börs, Stockholm.

Publik: Fullt.

Bandet: Emanuel Norrby, kapellmästare och keyboard, Helmer Norrby, bas, Calle von Schoenberg, gitarr, Anders Hedlund, trummor, Rebecca Meiselbach, slagverk, Peter Zimny, saxofon, Albin Grahn, trumpet, Lisa Bodelius, trombon, och Gabriella Kaiser, kör, slagverk och dans.

Bäst: När Eric Gadd bjuder på vilka låtar och artister han ”lånat av”.

Sämst: Koreografin behöver vässas.

Fråga: Är det inte dags att uppdatera och spela ”Ett ensamt hjärta”…?

Förra året gjorde han något slags test på Kajakjul 8 i Göteborg; en kväll akustiskt, en kväll med band. I somras värmde han solo upp för GES. Jo, han har förberett sig väl för denna sin första show. Förutom att han då har en drygt 30-årig karriär bakom sig som soul- och funkkung i Sverige.

Ekvilibrist. Eric Gadd visar sin färdighet på basen. Foto: KAI MARTIN

När han nu showdebuterar har han med andra ord rejäla dansskor på fötterna och ett band som kanske inte är Princetajt, men som från starten lockar till dans.

Ja, det är väl egentligen den enda nackdelen med ”OMG” (ska väl utläsas Oh, my Gadd). För det är trångt mellan borden när danssjukan slår till med full kraft.

Han går på knock direkt med ”Kom hit och ta”, från genombrottsplattan ”Hurra du lever – Pang du är död” från 1989 och sedan följer en distinkt hitkavalkad. Det är spets på det mesta, men med en koreografi som kan bättre och bli mer distinkt, med en uppenbart förtjust Eric Gadd som generöst får ösa på. Han kan det där, vet att driva på både publik och band. Har låtar som sitter i ryggmärgen i en stor del av det mondäna, svenska folkhemmet.

Ensam är också stark. Foto: KAI MARTIN

Eric Gadd kan också väl showens dynamik efter sin otaliga varv som artist på, främst, svenska scener. Så tar han ner allt med senaste singeln ”Stay away från mej” efter den inledande urladdningen. Han är alltså inte rädd för det intima, nedtonade, på samma gång som han älskar funkfasonerna i mer svettiga låtar. Och han återkommer till det både en och två gånger. Självklart får han visa på sin basekvilibrism och stuffar fint med sin gyllene Les Paul och tar några danssteg med ensembeln.

Funkkung. Med över 30 år vet Eric Gadd hur han ska få till en dansfest. Foto: KAI MARTIN

”OMG” bjuder på det förväntade. En show med hög kvalitet och med tillika ambition. Det är väl egentligen bara den där överraskningen som behövs för att höja betyget, förutom att allt kommer bli bättre ju mer showen sitter.

Låtlistan:

 1. Kom hit och ta

 2. Cold sweat/ Plus Minus

 3. Why don’t you why don’t I

 4. Heaven is asleep

 5. Sold your soul

 6. Power of music

 7. Stay away från mig

 8. The Right way

 9. Excuse me hallelujah

 10. Covers/Original: I found someone (Eric Gadd) – If You want me to stay (Sly & the Family stone)/Wish I (Eric Gadd) – Got to be real (Cheryl Lynn)/There’s no one like U

 11. Riding high

 12. My personality

 13. One touch

 14. Do you believe in me

 15. Wish I

 16. FINAL: Tvåhundratusen

 17. Vi kommer aldrig att förlora

 18. Applådtack: Bara himlen ser på

En kommentar

 1. Pingback: Returen | kaimartinblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s