Gos med GES

Konsert:

GLENMARK, ERIKSSON och STRÖMSTEDT

!!!

bild

Trallande trio. Glenmark, Eriksson och Strömstedt underhåller.

Foto: MADDOC PHOTOGRAPHY AB (från Borgholm 2017)

Dalhalla, Rättvik (torsdag 12 juli)

Publik: Knappt 5000.

Bäst: Orups förmåga att tända publiken.

Sämst: Att en gång vända ryggen åt åskådarna må vara hänt. Men flera gånger!

Fråga: Kan GES-killarna verkligen hålla sig ifrån att göra något nytt…?

De skulle inte ens ha dansat en sommar. Trion som sattes att skriva VM-landslagets kamplåt 1994 hamnade i en präriebrand av känslor och kunde inte sluta. Av en låt blev det ett album och en flammande, succéfylld turné sommaren därpå.

Jo, det ska smidas medan järnet är varmt. Men jag tror samtidigt att utan kvalitet i det som smiddes i de här tre låtskrivarnas smedja hade det aldrig gått. För är det något herrar Glenmark, Eriksson och Strömstedt kan, så är det pop.

De kan hantverket, vet att influeras och sätta ackord mot melodi till en text som kan bita sig fast och vara lättviktigt underhållande och med igenkänningens smarta estetik.

Med bara två album i ryggen och med en radda egenhändigt skrivna svenska popklassiker är ju manegen krattad för att det ska bli god underhållning. Så när producenten Patrik Krall fick en idé att väcka trion för en spelning eller två i Borgholm förra sommaren (det blev sex utsålda!) sa plötsligt GES inte längre nej. Dessutom, när de väl landat förra sommarens spelningar fick de feeling för fler. Det blev en rejäl turné denna sommar, där första spelningen gjordes i Dalhalla den 11 juli.

Omständigheter gjorde att jag landade på plats först andra spelningen. Det publikrekord (5 739) från kvällen innan skulle inte komma att slås. Men det är ett avslappnat, busigt och förtjust gäng som står på scenen.

Kanske inte så konstigt. Niklas Strömstedt och Orup (alltså Thomas Eriksson, om nu någon missat det) har båda rejäla krogshower i ryggen, där fokus från låt ett till finalen varit intensivt. Här är det förvisso uppstyrt, men mindre kravlöst. Mer plats för lek och definitivt publikfrieri.

De inleder med ”Sångerna om sommaren”, från andra albumet, svensk pop i sin prydno som följs av första albumets ”Ingenting som minner om dig”, vilken smart förenar ELO/Jeff Lynn-harmonier. Så stökar Orup till inledningen på punkvis på ”Älska din älskling” och där och då sätter han tonen för kvällen. För i mångt och mycket är det han som är kungen, han som bjuder upp och in publiken, han vars låtar varenda en kan sjunga; det är imponerande.

Nej, Anders Glenmark och Niklas Strömstedt är inga staffagefigurer. Deras respektive solomaterial omfamnas ömt av publiken, men Orup har en jävel bakom örat, ett uppror som ständigt ska göras. Som om han ständigt behöver ta revansch för de slitsamma åren innan genombrottet, alltid medveten om att diskjobbet står och lurar.

GES 2018 blir eufori och en parad av låter från förr – merparten från första albumet, mindre från det andra och sedan jämnt fördelat mellan herrarnas respektive hits. Stolt förkunnar Niklas Strömstedt tidigt att det inte ska bli något nytt, något som ger applåder. Och där finns kanske min enda invändning, att GES-grabbarna inte ville anta utmaningen att skriva en ny hit att lägga till de andra. Det hade de ju klarat.

 

Låtlistan GES torsdag 12 juli 2018, Dalhalla:

 1. Sånger om sommaren
 2. Ingenting minner om dej
 3. Älska din älsking
 4. Jag gråter inte mer
 5. Handen på hjärtat
 6. Från dag till dag
 7. Regn hos mej
 8. Greyhoundbus
 9. Människor som vi
 10. Magaluf
 11. Om
 12. Mare Mare
 13. Den sista morgonen
 14. Händerna på täcket
 15. Upp över mina öron
 16. Hon är min
 17. En jävel på kärlek

Extra

18. Stanna världen en stund

19. Hon har blommor i sitt hår

20. Oslagbara

21. Då står pojkarna på rad

22. När vi gräver guld i USA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s